Fel

Új Diafilmek őszre

Rumini_a_Szelkiralynon017

Új Diafilmek őszre

 

A diafilmeknek a népszerűsége egyre nő, köszönhetően annak is, hogy minden évben újabb és újabb filmek jelennek meg. Idén ősszel is sok címből válogathatnak a diafilm rajongók. Csehné Lendvai Gabriella a Diafilm Kft. igazgatója mesélt az új kiadványokról. 

 

“Őszre tervezett filmjeink közül a Rumininak drukkoltunk a legjobban, – meséli Csehné Lendvai Gabriella, a Diafilm Kft. igazgatója – , pontosabban annak, hogy Kálmán Annának legyen ideje elkészíteni a képeket, hiszen már két éve halasztódott a dolog. Végül sikerült és persze nagyszerű képek születtek! A mese, mely egyébként a Berg Judit: Rumini a Szélkirálynőn címet kapta, gyakorlatilag a meseregény első két fejezetét dolgozza fel, de önmagában is jó történet és nagy kedvet csinál a regényfolyam elolvasásához.”

Másik új filmjük a  Bambi című mese, melynek ötlete is már két éve megfogant, amikor felfedezték Dargay Attila képregényeit, illetve az abban rejlő lehetőségeket. Tavaly elsőként a Pinokkiót dolgozták át diafilmre (Aczél Eszter grafikusuk nagy alázattal és odafigyeléssel készítette a képeket Henrik Irén iránymutatásai alapján), és már akkor elkérték Iréntől a Bambi jogait is, aki nagy örömmel adta oda, hiszen ily módon Dargay Attila kedves figurái tovább élhet a gyerekek körében.

” A Kicsi Mimi sorozatunk harmadik epizódja már az idei, Mimi iskolás lett. – folytatja az új filmek bemutatását Lendvai Gabriella. A könyv eredeti címe iskolás lesz, de mi szerettük volna, ha kicsik nem csak a készülődésről, hanem már az iskola életről is képet kaphatnának a diafilmből, így megkértük Tamás Zsuzsát, hogy pár jelenettel még egészítse ki a történetet. Így került a diafilmbe írás, számtan, rajz és tornaóra is, no meg az ebéd a menzán. Természetesen ezekhez további képek is kellettek, de Horváth Ildinek ez nem akadály, remek képeket készített.”

Kicsimimi_iskolas_lett023

A Kukás Sanyi és a kalóz egy vicces, rímekbe szedett (a Siccek verselésére emlékeztető) mese egy nagyon fontos témáról, a környezetszennyezésről szól.  “Már elsőre is tetszett az ötlet (kukás, kalóz.. szuper!!), de amikor leültünk megbeszélni a részleteket a szerzővel, Molnár-Varga Zitával és a grafikus, Hajdú Zsófi(Zsofirka) elhozta a rajzterveket, meggyőződtem, hogy egy remek diafilm fog születni. A képeken is annyi az ötlet, az apró szellemes részlet, hogy érdemes sokáig időzni egy-egy képkocka felett.

KukasSanyi_es_a_kaloz002

 

Fecske László egy nagyon termékeny meseíró, nem az első meséjét küldte már el hozzám is, de a legutóbbira lecsaptam. Kacifántrország egy bájos, romantikus kis történet a gyermeklelkű királyról, aki megirigyli udvari bolondjának gondtalan életét és egy napra a bőrébe bújik, hogy végre lazíthasson és huncutkodhasson. A szerző más munkáit is illusztráló Kőhalmi Adél készítette a diafilm rajzait.”

Kacifantorszag008

 

Az idei új kiadványok sorát Móricz Zsigmond verses meséje zárja, az Egyszervolt komaság című alkotás. A mesében kiderül, hogy miért szakadt vége a az állatok komaságának, hisz a mű eredeti címe:  Disznó, kutya, macska, egér, s a filmhez Gábor Éva kedves rajzai gyönyörűen passzolnak.

 

Egyszervolt_komasag009

 

Kellemes diafilmnézést és jó szórakozást kívánunk minden egyes diafilm rajongónak!

Még több infót itt találtok: http://bit.ly/újdiafilmek

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása