Fel

Újra rajzfilmek kavalkádja

rajzfilm1

Újra rajzfilmek kavalkádja

5. Országos Rajzfilmünnep – 2017. NOVEMBER 3-5.

Ki ne emlékezne a Magyar népmesék sorozat főcímdalára, amit esténként együtt fütyültünk a kismadárral, a Fürge rókalábak kezdetű rajzfilm slágerre, vagy az „MZ per X, MZ per X jelentkezz!” hívó mondatra? Még sok más kedves emlék juthat eszünkbe a több mint száz éves magyar animáció történetéből.

 

dia-palyazat2

 

A 15 éves KEDD Animációs Stúdió nagy rajzfilmfelfordulást szervez november első hétvégéjén. Támogató partnerei segítségével olyan gazdag rajzfilm kínálatot gyűjtött össze és ajánlott fel az országban fellelhető, családi és gyerekprogramok szervezésében aktív helyszíneknek, melyből egy színes, programokkal teli, rajzfilmvetítésekkel egybekötött hétvégét rendezhetnek az intézmények a környéken élőknek.

 

A programsorozatot öt éve nevezték el Rajzfilmünnepnek, mely egynapos rendezvényből, immáron egész hétvégéssé nőtte ki magát. Az 5. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Bartos Erika, Pro Familiis-díjas, számos egyéb elismerése mellett a 2017-es Év Gyerekkönyve Díjat is elnyerő meseíró, többek között a nagy sikerű rajzfilmsorozat, a Bogyó és Babóca írója és rajzolója.

 

rajzfilm3

 

A klasszikus magyar rajzfilm aranykorát fémjelző alkotók mellé, mint Macskássy Gyula, Dargay Attila, Ternovszky Béla vagy Jankovics Marcell, kezdenek felsorakozni olyan fiatal, kortárs magyar alkotók és alkotóműhelyek, melyeknek hála a magyar rajzfilm ismét virágzását éli. 2017-ben három új, magyar gyártású, egész estés animációs film került a mozikba. Erre már hosszú évek óta nem volt példa.

 

Mit kínál a Rajzfilmünnep a szervezőknek?

 

Valamennyi csatlakozó város és helyszín szabadon válogathat és állíthatja össze műsorát a filmkínálatból: olyan klasszikusokból, mint a Vuk, Lúdas Matyi, Magyar népmesék, Mézga család, idén bemutatott magyar rajzfilmekből, mint az Egy kupac kufli és a Lengemesék, népszerű sorozatokból, mint a Bogyó és Babóca, Pocoyo és a Hoppi mesék vagy akár kortárs európai rajzfilmekből, mint a Messzi észak vagy a szlovén animációs szövetség rajzfilm válogatása.

 

rajzfilm4

 

Az országos programsorozathoz idén már több mint 50 város és 60 helyszín csatlakozott. A filmvetítések mellett a helyi szervezők más programokkal is készülnek. Többek között lesz bábjáték, színezés, rajzverseny, tánc- és színházi előadások és még ezernyi más izgalmas program.

 

Az idei Rajzfilmünnep programsorozatához legelsőként kapcsolódó helyszínek között van Máriapócs, Szentendre, Pásztó, Veszprém, Eger, Bogyiszló, Nyíregyháza és Karácsond is, melyek már a vetítésen kívüli programokat is szervezik. Pásztón például találkozhatnak az érdeklődők a Kuflikkal, részt vehetnek arcfestésen, de akár a kedvenc mesehőseiket is megformázhatják só-liszt gyurmából. Veszprémben klasszikus magyar meséket nézhetnek, és családi vetélkedőn mérettethetik meg magukat, illetve csatlakozhatnak a rajzfilm témájú sütemény sütés látványkonyhájához. Bogyiszlón a természet és életvilág jegyében fog telni a Rajzfilmünnep: az odalátogatók megnézhetik a ’Vuk’ című filmet és a filmvetítések előtt-, közben és után interaktív előadásokon vehetnek részt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ munkatársaival.

 

rajzfilm2

 

A lista ezzel nem ér véget. A https://rajzfilmunnep.hu oldalon kiváló kereső található, melyen a programok típusára, időpontjára és helyszínére is kereshetnek az érdeklődők, illetve a szabad szavas keresővel bármilyen egyéb keresett tartalmat is megtalálhatnak: https://rajzfilmunnep.hu/program-kereso/

 

A filmeket az intézmények térítésmentesen, vagy minimális jogdíjért kapják meg.

A Rajzfilmünnep azoknak a 14 év alatti gyerekeknek, akik szeretnek rajzolni, pályázatot is hirdet Részletek itt >>>

 

A KEDD Animációs Stúdió

A KEDD Stúdió elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére. A KEDD-ben készült többek között a Bogyó és Babóca, a Kuflik rajzfilmsorozat, és a Pocoyo sorozat magyar változata is.

 

rajzfilm5

 

Fővédnök Bartos Erika

Bartos Erika az elmúlt évtized elhivatott magyar gyermekkönyv írója és illusztrátora. Meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Szintén a Bogyó és Babóca sorozattal kelt életre tíz éves csend után a magyar diafilmgyártás, ez volt az első diafilm, melyet digitális technikával gyártottak.

Bartos Erika eredetileg építészmérnök, kiemelkedő eredménnyel végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Építész végzettsége mesekönyveiben is észlelhető, 2016-ban pedig – kilépve a mesekönyvek világából – két építészeti témájú albumot is közreadott: Budapest titkai, illetve Budapest rajzban címmel. Munkáját számos díjjal ismerték el.

 

A Rajzfilmünnep csapata:

Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető: Bakonyvári Lilla (lilla@kedd.net, , +36 70 385 5927)
Projekt koordinátor: Charlotte Symmons (charlotte@kedd.net)
PR és sajtó: Fodor Krisztina (pr@kedd.net)

http://www.rajzfilmunnep.hu | https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

 

Az Országos Rajzfilmünnepet támogató partnerek:

Nemzeti Kulturális Alap, KEDD Animációs Stúdió, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), Magyar Nemzeti Filmarchívum, Kecskemétfilm, Vertigo Média, Cirkofilm, Mozinet, The Hoppies, KGB Stúdió, Metropolitan Egyetem, Moholy – Nagy Művészeti Egyetem, UIP Duna, Anilogue, Busho, KAFF és a Primanima Filmfesztivál.

 

AJÁNLÓ A RAJZFILMÜNNEP MŰSORÁN MEGTALÁHATÓ FILMEKRŐL (a teljesség igénye nélkül):

 

Egy kupac kufli

Alkotóműhely: KEDD Animációs Stúdió

Forgalmazó: KEDD Kft.

Rendező: Jurik Kristóf, Dargay-díjas rendező, Pálfi Szabolcs

Forgatókönyvíró: Dániel András

Producer: M.Tóth Géza

Hossz: 71’

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert… Hát, mert annak is lennie kell valakinek! Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és… Na, szóval mindegyikük más és más. Akárcsak a gyerekek (na meg persze a felnőttek).

A hol humorosan különös, hol pedig különösen humoros történetek a kisebbeknek, a nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is jó szórakozást ígérnek!

 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=qzcDgWYcluU

Lengemesék

Alkotóműhely: Cinemon Kft.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft

Rendező: Pálfi Zsolt

Forgatókönyvíró: Berg Judit

Producer: Temple Réka

Hossz: 64’

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor azonban a Nádtenger ellenségei, a harácsok, a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. Az őrzők tehetetlenek, de Vilkó vakmerő tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát és fogságba esett barátját, Táltost. Szerencsére nincs egyedül, mert Nagyapó, a vízisiklók és a békák is a segítségére sietnek…

 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=dw6GTT89c4Y

Salamon király kalandjai

Alkotóműhely: Cinemon Kft.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft

Rendező: Albert HananKaminski

Forgatókönyvíró: Böszörményi Gyula

Producer: Temple Réka, Edna Kowarsky

Hossz: 80’

Kor: 6 éves kortól ajánlott

A 17 éves, meglehetősen szertelen Salamon király nemrég örökölte meg a trónt apjától, Dávidtól, azonban még nem érett meg az uralkodása, mindenből viccet csinál, és idős tanácsadójára is csak ritkán hallgat. Különleges képességét (ért az állatok és növények nyelvén) is csak csínytevésre használja. Legjobb barátja Tobi, a sivatagi róka, aki minden mókában hű társa. Mindeközben Jeruzsálem városa rendkívüli eseményre készül: Balkis, Sába királynőjének érkezésére. A terv a két fiatal összeházasítása. Ám mielőtt az esküvőre sor kerülne, Hadad, Edóm utolsó királyának a fia ront elő a tömegből, és esküt tesz, hogy apja bűnéért, Edóm lerombolásáért, bosszút áll Salamonon. Bosszújához megidéz egy démont, Salamon pedig a sivatag közepén találja magát, távol az országától. A királyfi és Tobi útnak indulnak, hogy visszaszerezzék a trónt, ám útjuk során számtalan kaland vár rájuk

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=6rLrHiBwW7U

És extrának egy szintén 2017-es magyar animációs rövidfilm is bekerült a Rajzfilmünnep kínálatába, a KGB Stúdió gyártásában, a nagyobb korosztályoknak:

 

A kozmosz nagykövetei

Alkotóműhely: K.G.B. Stúdió

Rendező: Klingl Béla

Hossz: 8’

Kor: 12 éves kortól ajánlott

A Föld első (képzeletbeli) találkozását mutatjuk be egy idegen civilizációval. Mindez 54 évvel ezelőtt történt, amikor az emberiség pechjére, a találkozás alanyai nem az emberek voltak. Belka és Sztrelka, az első két kutya kalandjai, akik visszatértke a világűrből.

 

Az egész estés filmek mellett csapatokban sorakoznak a magyar gyártású animációs sorozatok is, melyek mind az utóbbi években készültek és folyamatosan újabb és újabb epizódokkal gyarapodnak. A Rajzfilmünnep kínálatában megtalálhatják:

 

Bogyó és Babóca

Alkotóműhely: KEDD Animációs Stúdió

Rendező: Antonin Krizsanics, M.Tóth Géza

Forgatókönyvíró: Bartos Erika

Producer: M.Tóth Géza, Péchy György

Évadok: 1, 2, 3

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Bogyó és Babóca neve ismerősen csenghet minden óvodás és kisiskolás számára. Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatának hősei életre kelnek a Bogyó és Babóca animációs sorozat epizódjaiban. Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány elválaszthatatlan barátok. A rövid mesékben sok kedves kalandot élnek meg együtt, s közben új barátokat szereznek, valamint megismerik az őket körülvevő világot.

Sorozat Youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCmsxuZrnb-MNYpqPd-XxLog

 

Boxi

Alkotóműhely: K.G.B. Stúdió

Rendező: Klingl Béla, Gauder Áron, Koós Árpád

Forgatókönyvíró: Klingl Béla

Évadok: 1

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. Sorozatunk összes szereplője a valóságban is kivágható és összehajtogatható papírból. 4 éves kortól ajánlott, de a felnőtteknek sem okozunk csalódást

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=tZSmViLgJzI

 

Hoppi mesék

Alkotóműhely: The Hoppies

Rendező: Rófusz Ferenc

Forgatókönyvíró: Gimesi Dóra

Évadok: 1

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

 

Van valahol a világ kellős közepén egy csendes kis völgy, amit a térképen hiába keresnénk, mert nem jár arra sem repülő, sem autó, csak egy vonat pöfög minden héten egyszer végig a kacskaringós völgyeken. Van ebben a csendes kis völgyben egy város, ahol a hoppik élnek, a kis manók, ők készítik elő az ünnepeket az egész világon.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=kTfLiRyTRtE

 

Külföldi egész estés animációs filmekből:

Messzi észak

francia-dán családi animációs film, 81 perc, 2015

Forgalmazó: Cirkofilm

Rendező: Rémi Chayé

Kor: 6 éves kortól

 

Oroszország, a 19. század vége. A fiatal arisztokrata lány, Szása a messzi északról álmodozik, miközben aggodalommal várja haza felfedező nagyapját annak legutóbbi, északi-sarki expedíciójáról. Szása is felfedező szeretne lenni, de a szülei nem nézik jó szemmel a terveit: azt akarják, hogy lányuk mielőbb férjhez menjen: már a vőlegényt is kiszemelték. Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját – a messzi északon.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=yKgrr3FmI6c

 

A vörös teknős

francia-japán animációs film, 80 perc, 2016

Forgalmazó: Mozinet

Rendező: Michael Dudok de Wit

Kor: 6 éves kortól

 

Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=vK5xPai9PtY&t=63s

 

 

Külföldi sorozatokból:

Pocoyo

spanyol-angol animációs sorozat, 2005

Forgalmazó: KEDD Animációs Stúdió

Rendező: GuillermoGarcia, David Cantolla, Alfonso Rodriguez

Évadok: 1,2,3

Kor: korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

A Pocoyo rajzfilm, a spanyol Zinkia Stúdió díjnyertes animációs sorozata – amely több mint 120 országban hatalmas siker – megérkezett Magyarországra. Pocoyo világában a legkisebbek játékos formában megismerkedhetnek az őket körülvevő mindennapi dolgokkal, színekkel, számokkal, formákkal. A sodró lendületű, szórakoztató sorozat nézői olyan alapértékekkel találkoznak, mint a tolerancia, tisztelet, szeretet, hűség és barátság. A főszereplő, a mindenre kíváncsi kisfiú, Pocoyo elválaszthatatlan barátai: Elly, az elefántlány, Pato a kacsafiú, Loula a kiskutya, Szundimadár, Szundimadárka, Valentina a kis hernyó és Polip. A népes társaság kreativitásra és interakcióra serkenti a legkisebb nézőket, és a felnőtteknek is garantált szórakozást ígér.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=G2vl7SURUfs

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása