Fel

Vackor táncra perdül

00002

Vackor táncra perdül

 

Balássy Betty és Varga Feri közreműködésével mutatja be az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata Vackor kalandjai című legújabb mesejátékát október 26-án a Nemzeti Táncszínházban. Kormos István lányainak engedélyével a társulat készíti az első táncszínházi adaptációt a meséből.

Vackor táncol

Azt mindenki tudja, hogy az eredeti mesében Vackor sehol sem táncol, most mégis a táncos lábú oldaláról mutatkozik be a piszén pisze. „A színpadon új történet születik, – mondta Fodor Zoltán, az Inversedance vezetője, nem egy az egyben vesszük át valamelyik mesét. Ennek az az oka, hogy táncdramaturgiai szempontokat is figyelembe kellett vennünk, ez pedig megkívánta a változtatásokat. A társulat életében is jelentős ez a darab, hiszen ez lesz az első gyerekeknek szóló előadásunk.”

 

A színpadon megjelennek a már jól ismert karakterek, de új szereplőkkel is találkozhatnak majd a nézőtéren ülők. A darabban fontos az interaktivitás, nagy szerepet kapnak a gyerekek is, az egyik részben még a színpadra is feljöhetnek a táncosokhoz. „Az Inversedance kis társulat, ezért a szereplőknek, sokszor több szerepet is el kell játszaniuk – folytatja a koreográfus. A gyerekek viszont a legnagyobb kritikusok, s ha már egyszer egy szereplőt láttak békaként, akkor nem biztos, hogy elfogadják, falevélnek, vagy épp vakondnak. Ezért fontosak a darabban a jellegzetes jelmezek, díszletek, amelyek mind-mind elvarázsolják a kis nézőket, remélhetőleg épp annyira, mint Vackort.”

 

Vackor énekel

Az előadásban nemcsak táncosok szerepelnek, hanem Balássy Betty és Varga Feri is segítségükre vannak a szereplőknek. A zenész házaspár a nyitó és záródalt írja és adja elő, de emellett mókuscsalád szerepben, mint mesélők jelennek meg a színen.

„Már a kislányunk születése előtt terveztük, hogy készítünk egy gyereklemezt – meséli Varga Feri, ezért nem volt idegen számunkra ez a felkérés. A dal még alakul, szinte minden nap egyeztetünk, hallgatjuk, s remélem hamarosan elkészül. Varga Feri színészi szerepeket is kapott a műben, amelyben ahogy mondta, nem is gondolta volna, hogy milyen nehéz dolga van. A színészet most már így átélve nem is olyan egyszerű munka, de reméli, hogy jól helyt fog állni a darabban.

Vackor nevel

A Nemzeti Táncszínház számára fontosak a gyerek- és ifjúsági előadások. Török Jolán, az intézmény igazgatója szerint a gyerekeknek szóló minőségi előadásoknak kiemelt szerepük van a fiatalok művészeti nevelésében és így a személyiségük fejlődésében is. A felnőtteknek szóló művek mellett igényes, kicsik és fiatalok számára írt darabokat is rendszeresen bemutatnak, így a piszén pisze kölyökmackó története kitűnően illeszkedik a repertoárba.

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása