Fel

Vadgesztenye – gyógyításra és mosásra

geszt3

Vadgesztenye – gyógyításra és mosásra

pixel

Az őszi séták egyik legkedvesebb szórakozása, hogy terméseket gyűjtünk.
Valljuk be, még minket felnőtteket is lázba hoz egy-egy szép gesztenye, a simasága, a formája, no meg a gyűjtése. Valóban érdemes gyűjteni őket, nemcsak játékokat készíthetünk belőle, hanem fontos tinktúrát, de akár moshatunk is vele.

pixel

pixel

geszt1

Visszérre és véraláfutásokra

A visszér, a véraláfutások egyik legnagyobb ellenszere a vadgesztenyéből készült kivonatok. Legyen ez krém, borogatás, vagy épp méz. A vadgesztenye jótékony hatással van az erekre, a vénákra, pont ezért kiváló hatású a visszérproblémákra, illetve vérkeringési zavarok esetén.

Ezért is érdemes házilag elkészíteni a tinktúráját. Tavasszal a virágját kell leszedni, legalább 30 darabot, s azt áztassuk be alkoholba. Hat hétig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Az így kapott tinktúrát csak külsőleg használjuk fel, borogatásként.

Ősszel ugyanúgy készíthetünk tinktúrát – de ilyenkor a vadgesztenye termését vágjuk fel, s áztassuk bele alkoholba. A hatása ugyanolyan!

 

geszt2

Mossunk másképp

Akik az alternatív mosás hívei, azoknak ajánlom, hogy mindenképp próbálják ki a vadgesztenye terméséből készült mosószert. A kis gesztenyéket vágjuk fel, pucoljuk meg, majd a fehér belsejét szárítsuk ki. Mikor kiszáradt őröljük össze, s ezt adagoljuk a ruhákhoz – érdemes egy kis zacskóba beletenni, úgy mint a mosódiót. Hatása ugyanolyan jó, mint a mosódiónak!

Ha illatos ruhákat szeretnétek, akkor használjatok házilag készített öblítőt: 1 liter vízhez adjatok hozzá 1 dl almaecetet, s egy pár csepp illóolajat, ami lehet levendula, rozmaring, citrom vagy más kedvenc illat.

 

Remélem sikerül!

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása