Fel

Vadrózsából tündérsípot

vitai ildikó

Vadrózsából tündérsípot

 

Először ad közös gyerekkoncertet Szalóki Ági és Vitai Ildikó énekes-dalszerző, aki csak ritkán lépett fel az utóbbi 25 évben. A Szalóki Ágival és zenekarával közösen adott koncerten – a Millenárison december 3-án délután 4 órakor – újraélednek legendás dalai.

 

Élő legenda

 


Vitai Ildikó
1972-ben kezdte el járni az országot, magyar költők verseit énekelte saját zenéivel. A ’70-es, ’80-as években a televíziós ifjúsági műsorok (Pengető, Cimbora, Családi kör) rendszeres szereplőjeként ismerhette meg a nagyközönség. Az utóbbi huszonöt évben ritkán lépett fel. A Szalóki Ágival és zenekarával közös koncerten a szinte kultlemezzé vált 1977-es Regélő és az 1980-as Mesebeli madár című lemezek dalai élednek újra.

 

 

 

 

Vadrózsából tündérsípot

 

– Alig múltam 1 éves, amikor karácsonyra megkaptam életem első lemezét, a Regélőt – idézi fel emlékit Szalóki Ági, énekesnő. – A Kaláka és a Sebő együttes tagjai mellett két szépen csengő női énekhang is megszólal a lemezen, Vitai Ildikó lányával, Varga Ritával Weöres Sándor, Csoóri Sándor és Zelk Zoltán és Gazdag Erzsi verseit adja elő gitárkísérettel. Ezek a dalok és versek olyan erősen ivódtak belém, hogy hatásukat ma is érzem magamon. Kérdezgettem a barátaimat, emlékeznek-e ezekre a dalokra: Mi volnék? Regélő, Este jó, este jó, Olvadás, Haragosi, Volt egy szép ládika, Jó estét, hársfa! Az első néhány hang után kivétel nélkül mindegyikük gyermeki örömmel énekelt velem. Kiderült, hogy egy egész korosztály meghatározó zenei alapélménye a Regélő és a Mesebeli madár.”

 

 

Együtt a színpadon

 

– Felkerestem Ildikót, s ő meghívott magához – folytatja Szalóki Ági. – Megetetett, ahogyan a nagymamám tenné. Aztán beszélgettünk. Előkerült a gitár és előbújtak az emlékek, a két lemez dalai. Énekeltünk késő estig a hangyáról, a cinkéről, a fekete hattyúról, a Balaton-partról. Olyan volt, mintha mindig ismertük volna egymást. Hát ilyen a zene! Gyertek és hallgassátok!

 

 

 

Fotók:

Szilágyi Stefi és Hajdú András

 

 

 

-nyp-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása