Fel

Valóban környezetbarát a közlekedés 2022-ben? – repülő, vasút és busz a megújuló közlekedésért –

karbonlabnyom_1

Valóban környezetbarát a közlekedés 2022-ben? – repülő, vasút és busz a megújuló közlekedésért –

 

 

 

Ha most hirtelen visszacsöppennénk az 1900-as évek elejére Budapestre, akkor tiszta levegőjű, csendes nagyvárosba érkeznénk. Ló vontatta villamosokkal, szekerekkel találkoznánk, a levegő a parkokban üde és frissítő lenne, szinte minden ideális.  Persze, sokkal hosszabb időt venne igénybe egy-egy út megtétele, de a közlekedés környezetszennyezésből ötösre vizsgázna.

 

Környezetvédelem a XXI. században

Ma már szinte elképzelhetetlen a fent leírt közlekedés. Ennek több oka is van, egyrészt jóval többen laknak a városokban, mint száz évvel ezelőtt, másrészt 2022-re sokkal felgyorsultabb világban élünk. S ehhez a gyorsasághoz szükségünk van gyors járművekre és a kényelemre. A saját autó a legkényelmesebb, viszont ezzel okozzuk a legtöbb kárt. Csak egy kísérlet, reggelente nézzetek be egy-egy mellettetek elhaladó autóba. Vajon hányan utaznak benne? Legtöbbször egy utas, vagy kettő. Pedig a telekocsis megoldás a jövő közlekedésének az egyik kulcsa lehetne.

 

 

Airplane in cloudy deep blue sky. Airplane travel composition.

 

 

Repülő vs. vonat

Az már bizonyított tény, hogy a legkárosabb utazási forma, amellyel a legjobban szennyezzük a környezetet, a levegőt az a repülő. Egy-egy repülő az útja során rengeteg káros anyagot bocsát ki a levegőbe, s emellett zajos is. Igaz a repülőúttal lerövidíthetjük az utazási időt, hamarább odaérünk a kiválasztott úticélhoz, de jóval kevesebb embert tud elszállítani egy-egy út során, mint például a vonat. A vonaton való utazás mellett sok érv szól: kényelmes, nem károsítja a levegőt, kevesebb környezeti zajt bocsát ki, nem kerülünk soha dugóba vele. Ha messzire utaznánk, akkor már egyre több városba juthatunk el vonattal is. De érdemes a helyi utazásainkat is vonattal megoldani, munkahelyre vagy iskolába így eljutni.

 

icplusz_belso

 

 

E-busz a jövő

A buszos közlekedés is egyre „zöldebb” ma már. Sőt egy most induló program keretében a távolsági buszok között is több az elektromos busz. Igaz még sok helyen csak próba útvonalakon közlekednek, de a busszal való közlekedésnek is csak ez lehet a jövője! Egyrészt sokkal környezetkímélő, nem büdös, és jóval kényelmesebbek, csendesebbek, mint a mostani buszok.

 

 

38136235_2909737_c3590040de5c01a668e9e96be552a8b2_wm

 

 

Sokféleképpen védhetjük a környezetünket. De ehhez mi is kellünk! Fontos, hogy olyan járműveket válasszunk nap, mint nap, amelyek környezetkímélőek. Ma még drágának tűnnek ezek a megoldások, de a gyerekeink, unokáink jövője a tét, hogy ők is tiszta levegőben élhessenek ezen a bolygón!

 

Érdekes adatok:

 

1.Vasút: Összes belföldi utas CO2 kibocsátásának megtakarítása 2021. február 17. óta az egyéni autós közlekedéshez képest – 1362377,4 t CO2. Ez az adat folyamatosan változik – a legfrissebbet itt találod: https://www.zoldkozossegikozlekedes.hu/valassza-zoldebb-utat

 

  1. Repülő: 2019-re a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás 146%-kal emelkedett az 1990-es értékhez képest. Ez volt a leggyorsabb növekedés a teljes közlekedési ágazatban – az egyetlen olyan ágazat, amelyben 1990 óta nőtt a kibocsátás. Ez a szám a Covid alatt kicsit csökkent, de most újra növekvő tendenciát mutat.

 

  1. E-busz: tudtad, hogy még jelenleg is tesztelik az elektromos buszokat Budapesten és a környékén? Aki ezekkel a buszokkal utazik, annak ingyenes az utazása! Érdemes kipróbálni!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása