Fel

Vártörténeti séta és toronylátogatás

var6

Vártörténeti séta és toronylátogatás

Új, hétvégi programmal bővült a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kínálata.

A budapesti Városliget Széchenyi-szigetén, Alpár Ignác zseniálisan megtervezett és felépített épületegyüttese nem csupán jól működő múzeumépület, romantikus hangulatú palota, hanem Magyarország ezeréves építészettörténetének gyűjteménye is.

var3

Az épület látványos egységekben mutatja be a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk stílus magyarországi és egyben európai jellegzetességeit. Az erdélyi, gótikus vajdahunyadi vár kínálta az épületcsoport fő motívumát, ez után kapta az elkészült épületcsoport a nevét: „Vajdahunyadvár”.

Bár a Vajdahunyadvárat a mai napig kihagyhatatlan látványosságként tartják számon, a látogatók igen keveset tudnak a festői épületegyüttes nevezetességeiről, és még kevesebbet a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal szorosan összefonódó, több mint százéves történetéről.

var5

Ez adta az ötletet, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeum izgalmas múzeumi séta keretében mutassa be a gyűjteményeknek és kiállításoknak otthont adó, egyedülálló műemléket. A hétvégi program során a látogatók megcsodálhatják a múzeumépület építészeti szépségeit, megismerhetik a „tornyok titkait”, a szobrok, a díszek és domborművek jelentését, valamint a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit. Egyebek mellett kiderül, honnan kapta a nevét a Nye bojsza torony, a Kínzótorony és a Tömpe torony, milyen címereket rejt a csodás rózsaablak, vagy mely mezőgazdasági ágazatokat szimbolizálják a főépület homlokzatának szobrai.

var1

A program különlegessége, hogy a séta végén megnyílik a látogatók előtt az – év közben zárva tartó – Apostolok tornyának kapuja, lehetőséget adva az érdeklődőknek, hogy megcsodálhassák a magasból nyíló páratlan kilátást a Városligetre. A toronylátogatás után a belépőjeggyel a múzeum összes saját rendezésű, állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető.

var7
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár, Városliget, Budapest, XIV. ker,

Időpontok:
2014. január 19. (vasárnap), 14 óra
2014. február 23. (vasárnap), 14 óra
2014. március 9. (vasárnap), 14 óra

A program időtartama: 1-1,5 óra
Bővebb információ: www.mmgm.hu
Belépőjegy árak: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 850 Ft


Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy az Apostolok tornyába 150 lépcsőfok vezet, ezért kérjük, hogy az idősek, a kisgyermekkel érkezők, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók ezt a körülményt mindenképp vegyék figyelembe a program tervezésénél !

 

Jegyárak és kedvezmények
A 300 Ft-os toronyjegyet mindenkinek meg kell váltania, de a múzeumba szóló belépőjegy alapárából (felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft) kedvezményt biztosítunk:
•    6 év alatti gyermekeknek;
•    fogyatékkal élőknek és kísérőiknek (jogosultanként egy személy);
•    szakmai belépővel rendelkezőknek (állandó múzeumi belépő, ICOM kártya, stb.);
•    azon állampolgároknak, akik 70. életévüket betöltötték;
•    közoktatásban dolgozó (aktív) pedagógusoknak az adott tanévre érvényesített pedagógus igazolvánnyal;
•    a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjainak (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete) az adott évre érvényes tagsági igazolvánnyal

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása