Fel

Versfilmek II. Újabb kortárs gyerekversek rajzfilmen

Versfilmek II. Újabb kortárs gyerekversek rajzfilmen

Összességében immár egymillió nézőnél tart a kortárs magyar gyermekverseket bemutató Versfilmek rajzfilmsorozat, s mint az a hollywoodi produkcióknál is megszokott, a sikeres első felvonást követi a második. A Mese.tv és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szak közös rajzfilmsorozata 14 új résszel bővül a tavaszi szemeszter folyamán.

 

Egymillió néző

 

A Versfilmek sorozat elkészítésének ötlete két évvel ezelőtt vetődött fel. A Mese.tv – illetve az Egyszervolt.hu szerkesztősége kortárs szerzők gyerekverseiből készített válogatást, melyekből a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakos hallgatói készítettek rajzfilmeket, Fülöp József tanszakvezető illetve M. Tóth Géza témavezető irányítása mellett. A Versfilmek első sorozatának darabjai folyamatosan láthatók a Mese.tv honlapon, s a bemutatásuk óta eltelt idő alatt összesen egymillió látogató nézte végig azokat, ami azt jelenti, hogy a sorozat egyes részeit átlagosan százezren látták.

 

 

Változatlan mederben

 

A művészeti egyetem és a gyerekportál összefogása kettős küldetést teljesít a filmsorozattal: népszerűsíti a kortárs gyerekirodalmat, másrészt teret ad a friss, új és kreatív szemléletnek a vizuális kultúra terén. Egyes részeket átlagosan százezer látogató követte figyelemmel.

Mindez szervesen illeszkedik az Egyszervolt.hu filozófiájába, hiszen a portál-csoport eredetileg is a gyermekkultúra ápolása és fejlesztése szándékával jött létre. A kezdetektől része ennek az animáció, a rajzfilm, lévén az a gyerekek által különösen kedvelt műfaj, s mint ilyen, kifejezetten alkalmas a kortárs gyerekirodalom megismertetésére, megszerettetésére.

A Versfilmek sorozat elkészítése a MOME képzési rendjébe illeszkedve a rajzfilmkészítés gyakorlata mellett a megrendelésre készülő animációs munkát is szimulálja, másrészt valódi kreatív megnyilatkozási lehetőséget kínál.

 

 

Második felvonás

 

A sikerre való tekintettel újabb tizennégy alkotással bővül a Versfilmek sorozat, ezúttal Demény Péter, Fekete Vince, Finy Petra, Kis Ottó, Lackfi János, Máté Angi, Miklya Zsolt és Nyulász Péter versei alapján. A rajzfilmes alkotók között – a jelenlegi harmadéves BA hallgatók mellet – többen vannak, akik már az első sorozatban is készítettek filmeket, mint például Bakos Barbara, Bárdos Attila, Gellár Csaba, Horváth-Molnár Panna, Végső Ágota. Az újabb filmetűdök a tavaszi szemeszter folyamán készülnek el, s ennek megfelelően már formálódnak a figura és látványtervek. Az újabb részek pedig várhatóan az őszi tanévkezdéssel egyidőben megjelennek a www.mese.tv műsorán, ahol természetesen jelenleg is láthatók a korábbi alkotások, a Versfilmek sorozatban.

 

A sorozat egyes részei az interneten kívül februárban a Puskin mozi Animációs Mustráján is szerepeltek, legközelebb pedig április 30 és május 2 között a VI. Gyerekirodalmi Fesztivál és Vásár keretében is megtekinthetők lesznek, a MÜPÁ-ban.

 

Bakos Barbara, Miklya Zsolt: Sünbeszéd


Bárdos Attila, Nyulász Péter: Szaloncukor lányok – Csokinyuszi fiúk


Gellár Csaba, Máté Angi: Sötétség

 

Horváth-Molnár Panna, Miklya Zsolt: Manófia

 

Végső Ágota, Fekete Vince: Négy nyulak

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása