Fel

Villámháború az Olümposzon

Villámháború az Olümposzon

Február 18-án érkezett a mozikba Harry Potter utódja, Percy Jackson, aki a szemüveges varázslótanonchoz hasonlóan teljesen átlagosnak tűnik, de valójában igen otthonosan mozog egy másik világban is. A Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak számos hibája ellenére szórakoztató alkotás, ráadásul tanulhatnak is belőle a gyerekek.

Percy Jackson egy teljesen átlagos kamasz, akiben a film elején maximum annyi különös van, hogy hét percig képes a víz alatt maradni. Ennek oka hamar kiderül: hősünk valójában félisten, méghozzá a tengerek istenének, Poszeidónnak a fia. Anyja egyszerű New York-i nő, így Percy is ebben a földi környezetben éldegél – egészen addig, amíg az istenek (és a görög mitológia más alakjai) el nem kezdik keresni rajta Zeusz villámát. Az isteni fegyvert ugyanis ellopta valaki, a gyanú pedig a Percyre terelődik.

A fiú ezután az úgynevezett félvértáborba kerül, ahol a hozzá hasonló lények élnek – itt legjobb barátjáról, Groverról is kiderül, hogy valójában szatír (kecskelábú, embertestű félisten), és persze akad itt egy vele egykorú lány is, Annabeth, akiről az első percben tudható, hogy a szerelmi szál miatt szerepel a történetben. Ők hárman indulnak el az alvilágba, hogy megmentsék Percy anyját, valamint meggyőzzék a háborúra készülődő Hádészt, hogy mit sem tudnak a villám hollétéről.

 

Harry Potter Amerikába látogat


Hőseink természetesen számos veszélyes kalandba bonyolódnak útjuk során, Percy fejlődése pedig Harry Potteréhez – és még sok más hőséhez – hasonlóan zajlik: kezdetben nem hisz erejében, de aztán egyre inkább megtanulja irányítani. A Harry Potterrel való párhuzamot erősíti, hogy a Villámtolvaj is egy ifjúsági regénysorozatból készült (melynek szerzőjét, Rick Riordant egyenesen az amerikai J. K. Rowlingnak kiáltották ki), a filmet pedig ugyanaz a Chris Columbus rendezte, aki az első két Potter-adaptációt.

Fontos különbség viszont, hogy amíg Potter kalandjai helyükön vannak az író és a rendező által teremtett környezetben, addig a görög mitológia alakjait elég furcsa amerikai helyszíneken látni. Nehezen érthető, hogy Zeusz és Poszeidón miért az Empire State Building tetején találkozik egymással, illetve, hogy Medúza miért éldegél egy kelet-amerikai farmon. A Villámtolvaj amúgy is nagyon amerikai, Hermész szárnyas cipőjéből itt menő Converse lesz, Percy pedig iPhone-ja tükrében lesi Medúza támadását – és még az olümposzi istenek között is feltűnik egy színesbőrű, csak hogy politikailag korrekt legyen a történet.

 

Tanulhatunk a görög mitológiából


A gyerekek ezzel együtt sokat tanulhatnak a Villámtolvajból, már ha éppen a görög mitológia a tananyag. A tárgyi említések a helyükön vannak, a mitológia elemeit pedig többnyire ötletesen használják fel az alkotók: Percy újdonsült erejét próbálgatva lazán lenyisszantja a hidra összes fejét, így derül csak ki, hogy a lénynek minden levágott feje helyett kettő nő. Az amerikanizálással sincs mindenhol baj, a Las Vegas-i kaszinóba áthelyezett lótuszevők például remekül leképezik a bulizásba temetkező ifjúságot.

Kár, hogy a Percyt játszó Logan Lerman nem elég karakteres ahhoz, hogy elvigye a filmet, ráadásul igencsak kölyöknek tűnik Annabeth (Alexandra Daddario) mellett – Harry Potter és Ginny párosa sokkal jobban működik ebből a szempontból. Lerman szürkeségét ellensúlyozza viszont pár izgalmas sztárvendég: a tolószékes tanárból kentaurrá változó Pierce Brosnan, a Medúzát rejtélyesen és erotikusan hozó Uma Thurman vagy épp a Zeusz szerepébe bújt Sean Bean.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása