Fel

Mesés szerdák a Modemben

Mesés szerdák a Modemben

A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ, vagyis a Modem nemcsak színvonalas kiállításokat rendez, de gyerekek számára is remek szórakozási lehetőségeket kínál. Szerdánként 17 órától filmvetítés és kézműves foglalkozás várja a legkisebbeket: elsősorban a magyar rajzfilmgyártásból kaphatnak egy merítést, de egy díjnyertes külföldi alkotás is szerepel a programban.

A január 20-án indult, ingyenes programsorozatban már eddig is olyan klasszikus magyar rajzfilmek kaptak helyet, mint a Vili, a veréb vagy a Mátyás, az igazságos. Mindkét vetítéshez kötődött valamilyen foglalkozás is: előbbi után a filmből megismert figurákat színezhették ki egy kifestőkönyvben a gyerekek, utóbbihoz kapcsolódva pedig megtanulhattak pajzsot készíteni. A Magyar népmesék első etapja után egy-egy szélforgóval, a Hercegek és hercegnők végén pedig egy árnyjáték élményével lettek gazdagabbak az ifjú résztvevők.

 

A Modem amúgy is nagy hangsúlyt fektet a múzeumpedagógiára, aminek segítségével a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg egy-egy tárlattal, művészeti alkotással, anélkül, hogy feszengeniük kellene a „komoly” kiállítási térben. Tulajdonképpen a szerdai vetítéssorozat is ehhez a munkához kapcsolódik, bár itt eleve olyan művekről van szó, amelyek gyerekeknek szólnak – a közös foglalkozás azonban így is segíti a megértést, illetve elmélyíti a látottakat.

 

Jankovics Marcell meséi és egy francia remekmű

A programsorozat február 17-én folytatódik az Ének a csodaszarvasról című filmmel: a címbeli monda azt mutatja be, hogy a csodaszarvas hogyan vezette el a magyarok őseit a Kárpát-medencébe, vagyis hogy miként zajlott a honalapítás. A regösénekekben máig fellelhető mondához Jankovics Marcell társított szépséges képeket – amelyek, ha elnyerték tetszésünket, utat nyithatnak a rendező más, hasonló jellegű munkái, a Fehérlófia vagy akár Az ember tragédiája felé.

 

Jankovics Marcell a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteit is feldolgozta a Magyar népmesék című sorozatban, melyből a második összeállítást a programsorozat zárásaként, március 3-án tekinthetik meg a Modem látogatói – volt miből válogatni, hisz 1977-től közel harminc éven keresztül készültek a rajzfilmek. A gyerekek a befejező előadás végeztével sem távoznak üres kézzel, a szervezőktől mindannyian egy-egy kifestőkönyvet kapnak ajándékba.

 

A Magyar népmesék előtt azonban még a francia Michel Ocelot (Kirikou és a boszorkány) remekműve is várja a látogatókat: február 24-én a Hercegek és hercegnők második része pereg a Modemben. Az első rész már lement február 3-án, de a filmbe így is megéri bepillantani – egyrészt azért, mert hat történetből áll, melyek önmagukban is élvezhetők, másrészt azért, mert a film több díjat is nyert a Chicagói Gyerekfilmfesztiválon és a Cinekid Fesztiválon. A film végeztével saját sziluettjüket készíthetik el a gyerekek.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása