Vizes hétvége a Skanzenben
Igazán hűsítő programmal készül a hosszú hétvégére a szentendrei Skanzen. A négynapos rendezvény középpontjába az éltető víz kerül. Lesz víz sommelier bemutató, szappanbuborékfújó-verseny, és számos különféle vizes kísérlet.
A víz az élet egyik alapvető feltétele, a tisztálkodás eszköze – régen pedig a rontás levételére is használták, betegségűző, „tisztító” szereppel ruházták fel. Az augusztus 20-hoz kapcsolódó hosszú hétvégén a vizes tevékenységekbe nyernek bepillantást a szentendrei Skanzenbe látogatók, akik meggyőződnek arról, hogy a mosás régen milyen összetett és időigényes tevékenységnek számított.
Buborékoló mosónap
Országszerte általánosságban tartották a szombathoz kapcsolódó „mosónapot”, amely az Úrnapjára, a vasárnapra való felkészülés részeként volt ismeretes. A háziasszonyok a szappannak való zsírt és hájat egy évig gyűjtögették, a mosásra pedig egy egész napot rászántak. Teknőkben, szappanos vízben áztatták a ruhákat órákon keresztül, amennyiben fehéríteni és fertőtleníteni is szerették volna az anyagot, úgy a lúg főzése is hozzátartozott a tevékenységhez.
Fény derül arra, pontosan hogyan használták a mángorlót, lapickát – amely szerelmi ajándékként is szolgált- és, hogy a mosáshoz használt lúgot régen hamuból nyerték az asszonyok. A múzeumban ezek a munkafolyamatok kelnek életre, sőt az érdeklődők választ kapnak arra, hogyan is tudják száműzni a modern háztartásokból a mosóporokat, vegyszereket és a helyben készült, levendulával dúsított szappanokból haza is vihetnek.
Míg a nők a folttisztítás csínjával-bínjával ismerkednek, addig a gyermekek ügyes kezei előcsalogatják a szebbnél-szebb szappanbuborékokat a nem mindennapi, óriás buborékkészítőből. Aki kedvet érez, be is kapcsolódhat a versengésbe, ahol a cél, a legnagyobb buborék „megalkotása”.
Vizezős élménysziget
A győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ augusztus 19-én a 11, 13, és 15 órakor kezdődő látványos bemutatóival tudományos élményszigetet varázsol a múzeum területére. A kísérletező kedvű apukákat 11-17 óra között számos izgalmas vizes, folyékony nitrogénes, szárazjeges kísérletek várják, amelyek során a fizikusok segítségével vizes rakétákat, víztornádót és mesterséges ködöt hoznak létre. A hölgyek a fodrászati tanácsadás keretében tippeket kapnak a megújulásra, sorra készülnek a házi, bio samponok, amelyek összetevői csupán levendulából, tojásból, vízből és kamillából állnak.
Ásványvízhez is kell sommelier
A meleg elől érdemes betérni a hűvös szentgáli istállóba, ahol augusztus 19-20-án üdítően hat Fejérváry Gergely víz sommelier előadása. Az ásványvízfogyasztás kultúrája általában kimerül a szénsavas vagy a mentes innivalókban és kevesen tudják, hogy az egyes ételek mellé más-más ízű ásványvíz illik. Nem mindegy, hogy nyáron a kerti sütögetésnél vagy egy vasárnapi ebédnél, esetleg gyermekek szülinapi zsúrján mivel kínáljuk a vendégeket. Gyógyvizeink, forrásvizeink kultúráját irodalmi anekdoták segítségével hozzák közelebb a látogatókhoz, akiknek lehetősége nyílik kóstolni a méltán híres balfi, salvus és füredi vizekből.
Az ünnepi, hosszú hétvégén működik a Tállyai lakóházban a víz-kvíz a tisztálkodást bemutató mini kiállítással, a kocsmatörténeti tárlat, őrölnek a vízimalom kerekei és frissítő menta-, bodza- és levendulaszörp ad enyhülést a melegben.
– nyp –