Fel

XIV. Gőzmozdony Grand Prix

vasut4

XIV. Gőzmozdony Grand Prix

pixel

A vasúti közlekedés legendás feltalálójára, George Stephenson-ra emlékezve idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Gőzmozdony Grand Prix-t a budapesti Vasúttörténeti Park. 2014. SZEPTEMBER 20., SZOMBAT.

pixel

pixel

A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Európa több országának legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg. A mozdonyverseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik az angol posta, a sörmenet és a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban, illetve megválasztják a nap „Mozdonyszépét” is.

 vasut5

A versengésre való indíttatás egyidős az emberiséggel, a gőzmozdonyok legelső versenyére már 1829-ben sor került!

George Stephenson 1815-ben szabadalmaztatott járműve nagy karriert futott be. A Darlington bányaközponttól Stockton lerakóhelyig megépített vasútvonal megnyitása olyan sikert aratott, hogy sorra alakultak a mozdonygyárak. Az egymástól jelentősen eltérő konstrukciók közül a legjobbat egy verseny során szándékoztak kiválasztani. Az 1929. október 6-án megrendezésre került Rainhil-i mozdonyverseny alkalmával Stephenson Rocket nevű mozdonya messze maga mögé utasította a rendezvény többi résztvevőit. Ezzel Stephenson örök időkre beírta magát a történelembe. A kiváló konstruktőr Newcastle-ban még életében szobrot kapott. Budapesten pedig a tisztelet jeléül a Keleti pályaudvar homlokzatában állították fel 3 méter magas bronzszobrát.

vasut2

A gőzmozdonyversenyeknek ma már természetesen nem a jármű konstrukciók közti különbségtétel, hanem sokkal inkább a mai generáció gőzmozdony vezetési rutinjának tesztelése a célja.

A vasúti közlekedés legendás feltalálójára, George Stephenson-ra emlékezve idén szeptember 20-án, szombaton szervezi meg a Vasúttörténeti Park a Magyarországon egyedülálló Gőzmozdony Grand Prix-t. A magyar mozdonyvezetők mellett Európa legrutinosabb gőzmozdonyvezetői is bemutatkoznak fantasztikus tudásukkal.

vasut3

A mozdonyvezetők különböző versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A magyar masiniszták a MÁV és a BKV mozdonyait meglovagolva készülnek címük megvédésére.

A versenyek során ügyességüket is összemérik a „vasparipák” és „lovasaik”  az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban.

Az „angolposta” versenyszám például azt a korszakot idézi, amikor a levélküldemények eljuttatása a vasút legfontosabb feladatai közt szerepelt. A gyorsvonatok csak a nagyobb településeken álltak meg, így a kisebb helyeken a fel-és leadási feladatot tehát úgy kellett megoldani, hogy a jármű mozgásban maradjon. Az ügyességi próbák leglátványosabb attrakciója a „sörmenet”, amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell „vezetni”, hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz le ne essen. Nem könnyű feladat olyan precízen szabályozni a gőzbeömlést, hogy a jármű a legkisebb rángás nélkül tudja megtenni a megszabott mintegy száz méteres távot.

Ezen a napon, a mozdonyok erőpróbája mellett a közönség szavazatai alapján megválasztják a nap „Mozdonyszépét” is.

vasut1

A rendezvény alatt, 10-18 óra között a Vasúttörténeti Park interaktív programjai közül egész nap kipróbálható a kerti vasút és a fordító-korongozás.

 

EZ A KORÁNTSEM HÉTKÖZNAPI RENDEZVÉNY GARANTÁLT SZÓRAKOZÁST ÍGÉR MINDENKINEK!

 

Bővebb információ: www.vasuttortenetipark.hu, www.facebook.com/vasuttortenetipark.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása