Fel

Zenekari ábécé – Britten: Fiatalok zenei kalauza

hollerung

Zenekari ábécé – Britten: Fiatalok zenei kalauza

 

1945-ben a brit Nevelésügyi Minisztérium megbízta Benjamin Brittent, hogy írjon zenét egy olyan oktatófilmhez, amely a szimfonikus zenekar hangszereivel kívánta megismertetni az ifjúságot. A zenekar hangszerei című filmhez készült zene később lett hangversenydarabbá.
pixel

pixel
orchestra

Britten négy csoportba osztotta a zenekar hangszereit: vonósokra, fafúvósokra, rézfúvósokra és ütőhangszerekre. Bevezetésül a témát, Purcell Abdelazer-szvitjének rondó tételét eredeti formájában a teljes zenekar játssza el, majd sorban mind a négy hangszercsoport. Ezután minden hangszer előadja a maga külön változatát – azok is „szóhoz jutnak”, amelyek többnyire csak a nagyzenekarokban kapnak szerepet -, végül pedig fúga következik.

 

britten

Benjamin Britten

Ebben az igen bonyolult, többszólamú formában írt tételben a hangszerek ugyanabban a sorrendben lépnek be, amelyben a variációk során bemutatkoztak. Az eredetileg is gyerekeknek, oktatási céllal íródott mű jó alkalom arra, hogy a közönség felfrissítse a szimfonikus zenekarra, annak hangszereire vonatkozó ismereteit is.

 

orchestra3

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, mi történik egy opera- vagy balettelőadás próbáján, hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, vagy hogyan telik a dzsesszbanda egy napja? A kétrészes koncertek első felében a közönség a műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert zeneművek részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja-nézheti meg a közönség.

 

orchestra2

Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartjuk meg.)

 

hollerung

Hollerung Gábor karmester

Matinékoncertek

Zenekari ábécé – Britten: Fiatalok zenei kalauza

2016. április 10. vasárnap 11:00 — 13:00

Egy szünettel

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Hollerung Gábor

Közreműködők: Budafoki Dohnányi Zenekar, Fehér Tibor – moderátor

Britten: Változatok és fúga egy Purcell-témára, op. 34

Korosztály: 10-14 év

Jegyárak: 1500 Ft

 

Forrás: Müpa

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása