Fel

Zinka és Hugó mesés támogatása

zinka_es_hugo_karakterek_kicsibb

Zinka és Hugó mesés támogatása

 

„Izgalmas, kalandos, magával ragadó mesekönyv, ami a 6-10 éves gyerekeknek és szüleiknek készült.”  Ez a mondat kétség kívül igaz Zinka és Hugó történetére, ám ezzel még nem mondtuk sokat, hiszen ugyanez (szerencsére) sok más új magyar gyerekkönyvre is igaz. Azonban a Zinka és Hugó rejtélyes üzenet tartalmazó kötet olyat is tud, amit más kötetek nem! Például enni ad éhező gyerekeknek – a kötet árából eljuttatott adományból.

 

Izgalom, kaland, rejtélyek

Zinka_es_Hugo_borito_sajtoHitka Viktória képzőművész és Gál László író újabb közös meséjének hősét, a varázskabátos Zinka szeretni való alakját már ismerhetik a gyerekek, hiszen tavaly már bemutatkozott a Zinka és Simafül varázslatos kalandjai c. mesében. Igaz, abban a kötetben még „csak” 4 éves, az új történetben viszont már betöltötte a nyolcat!

Az alapszereplők – a bájos és segítőkész Zinka, a hurkatestű tacskó-terrier Simafül, a piperkőc, ezüsthátú róka Sálas Samu, az álmos, szemüveges Terebély mackó megmaradtak. Mellettük azonban újabb szereplők is feltűnnek, mint például a címszereplő fiú, Hugó. A korosztálynak megfelelően a Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet mesében már fontos lett a kaland, az izgalom, a misztikum, a történet összetettebb lett, az üzenetek több rétegben hatnak.

 

 

A gondos támogató

A Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet nem csupán az első mese klasszikus folytatása, hanem egy speciális kötet.  Megjelenését különleges módon nem csupán egy kiadó, hanem D. Tóth Kriszta író, újságíró is gondozta, aki az UNICEF Magyar Bizottságának támogató önkéntese. Ő maga így vall a kötetről: “Amikor az év elején elkezdtem az UNICEF Magyar Bizottságával dolgozni, ezer ötletem támadt, hogyan segíthetném a munkájukat. Ezek közül az első a Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet mesekönyv. Óriási öröm, hogy létrejött. Ebben a mesében semmi nem didaktikus, semmi nem erőltetett. A világa egyszerűen és természetesen olyan, amilyennek szeretnénk: sokféle és befogadó, ahol a barátságok igaziak, a szolidaritás pedig magától értetődő. A főszereplő, Zinka, pont annyi idős, mint a lányom, és pont olyan világban él, amilyet Lolának is szeretnék.”

1452358_634063703322715_1393162640_n

 

Az üzenetek „rejtélye”

 

A Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet történetét finoman és játékosan átszövik az UNICEF üzenetei – a tolerancia, az összefogás, az elesettek megsegítése, a világ sokszínűsége, a fogyatékkal élők elfogadása, a természet megóvása. Ám a mese nem szájbarágósan tanít, hanem érdekessé és vonzóvá tesz egy szolidáris világot, olyan tartalmat ad, amely segít a gyerekeknek megérteni önmagukat és egymást. A történet fontos kérdéseit a gyerekek és a szülők együtt beszélhetik meg, így a kötet garantáltan közös élményt teremt a családnak.

1453425_449064671882394_421890164_n

Mesés támogatás

A mesekönyv vásárlói életeket mentenek! Az UNICEF Magyar Bizottság 300 Ft támogatást kap minden kötet árából. Ez a 300 Ft elegendő 3 csomag terápiás élelmiszerre, vagy 8 adag gyermekbénulás elleni Szabin-cseppre, vagy 17 adag rehidráló sóra, s még sorolhatnánk…

 

Kedvcsináló a meséhez

Zinkáról már tudjuk, hogy kissé szétszórt, a kapucnija alatt kócos, de a szíve aranyból van, és nem fél semmitől. Már csak azért sem, mert egy bűvös ruhadarab van a birtokában.

Zinka a nyolcadik születésnapját ünnepli barátaival, köztük Simafüllel, az apró termetű kiskutyával, akivel a kislány – a valóság és a képzelet határán kalandozva – együtt szokta felfedezni a világot. A zsúr kellős közepén egy palackba zárt üzenetet találnak egy kisfiútól, aki segítséget kér. A barátok, Zinka vezetésével elindulnak megkeresni Hugót. A kalandos úton olyan kihívásokkal találkoznak, amelyek testileg és lelkileg is próbára teszik őket, de együtt mindent megoldanak. Amikor megérkeznek Hugóhoz és társaihoz, életre szóló barátságokat kötnek, és megtanulják, hogy a világ annyi féle, ahányan élünk benne, és nem mindenki szerencsés. Van, aki a szülei nélkül kénytelen élni, van, aki fogyatékkal él együtt, sokan nélkülöznek – de attól még fantasztikusan jó barátaink lehetnek. A mese végén természetesen mindenki hazatalál, Zinkát és Simafült pedig hazarepíti a varázslatos esőkabát.

Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet
Bookline Könyvek 2013., Budapest
Rajzolta: Hitka Viktória

Írta: Gál László
Gondozta: D. Tóth Kriszta, UNICEF Magyar Bizottság

A könyv Facebook oldala: https://www.facebook.com/zinkaessimaful?fref=ts

 – nyp –

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása