Fel

10 tévhit az agyrázkódással kapcsolatban

agyrazkodas1

10 tévhit az agyrázkódással kapcsolatban

 

Agyrázkódása felnőttnek és gyermeknek egyaránt lehet! Nem árt, ha tudjuk mit kezdjünk vele.

pixel

pixel

agyrazkodas2

1. Soha ne hagyjuk gyermekünket elaludni a fejsérülést követően

Ez igaz a kisbabákra, csecsemőkre akik nem tudják elmondani, hogy mi történt, hol fáj. Nagyobb gyerekek és tinédzserek esetén ez nem szükséges.

Dr. Mark Halstead adjunktus, gyermekgyógyászati ​​sportorvos szerint egyébként is az első és legfontosabb terápia a felsérültek számára a pihenés és az alvás. Álmunkban jóval kevesebb impulzus ér minket, mint ébren, így szerveztünk jobban tud koncentrálni önmaga regenerálására.

Ha agyrázkódásra gyanakszunk, hívjuk ki a házi orvost aki megvizsgálja az esetet.

 

bukosisak2

2. A sisakok megakadályozzák az agyrázkódást

Attól még, mert sisakot viselünk, az agyrázkódás bármikor bekövetkezhet. A sisak nem képes ilyen mértékű tompításra, bármilyen márkájúról is beszélünk. Koponyatörés és agyvérzés ellen viszont kiváló megoldás, tehát a használata ajánlott.

 

3. Ha a gyermek eszméleténél van, akkor nincs agyrázkódása

Súlyos tévedés. Az agyrázkódásoknak csak nagyon alacsony százaléka jár eszméletvesztéssel. Sok esetben komolyabb sérülést szenved az, aki végig magánál van, mint az a gyermek aki rögtön elájul. Erre nincs szabály, egyénenként változik.

 

4. Minél erősebb ütés éri a fejét, annál komolyabb agyrázkódása lesz

A tárgy, amely által sérülünk, nem mindig határozza meg a sérülés mértékét. Rengeteget számít, hogy a fejünknek mely részét éri az ütés, illetve az is, hogy mi éppen akkor milyen testtartásban vagyunk. Van olyan gyermek, aki 2 héten belül felépült pedig a 2. emeletről esett ki, és van olyan beteg is, akit “csak” eltalált egy tenisz labda, mégis fél évébe került, mire rendbe jött az állapota.

 

5. A hányás az agyrázkódás biztos jele

A hányás valóban az agyrázkódás típusos tünete. De önmagában semmit nem jelent. A gyerekek sok esetben a sokk hatás miatt hánynak, vagy egy lappangó kórokozó miatt. Akkor vehetjük a hányást agyrázkódási tünetnek, ha a gyermeknek e mellé erős fejfájása és szédülése is van, de legalább a háromból kettő tünet fennáll.

 

agyrazkodas1

6. A fiúknak gyakrabban van agyrázkódásuk, mint a lányoknak

Meghökkentő módon az arány közel azonos. Pedig mindenki azt hinné, hogy a rosszcsont fiúk többször sérülnek ilyen módon, mint a lányok. A fiúk a folyamatos rosszalkodás miatt sokkal gyakorlottabbak, tapasztaltabbak, mint a lányok. A lányok pedig kevesebbszer tesznek rossz fát a tűzre, de olyankor nem tudnak megbírkózni a helyzettel. Persze mindig vannak kivételek, ezek csak a nagy számok átlagai.

 

7. Minden agyrázkódásnak egyforma tünetei vannak

Fejfájás, zavartság, emlékezetkiesés, hányás a leggyakrabban jelentett tünetek., de ezen kívül még számos más is lehet, amelyek látszólag teljesen különböznek egymástól. Ha egy gyereknek fejsérülése volt, amely után valami szokatlant veszünk észre a viselkedésében, feltétlen keressük fel orvosunkat és tájékoztassuk a történtekről, mert nem kizárt az agyrázkódás, vagy bármely más fejsérülés sem.

 

8. Az MRI vagy CT-vizsgálat segítségével kizárható az agyrázkódás

Mind a két módszer szerkezeti eltérések kimutatására alkalmas. Az agyrázkódás azonban nem jár semmilyen komoly külső elváltozással, amelyet mérni lehetne. Az orvos vizsgálatából és a beteg által felsorolt tünetekből lehet diagnosztizálni az agyrázkódást. Illetve néhányan számítógépes memória teszttel vizsgálják a beteget, mérik a teljesítőképességét és a reakcióidejét is.

 

bukosisak3

9. Erős ütés tud csak agyrázkódást okozni

Akár egy intenzív ütés, akár egy erőteljes megrázás is okozhat agyrázkódást. A hangsúly nem azon van, hogy ütés-e, esés-e vagy rázás-e a kiváltó ok, hanem az, hogy az agy mennyire “mozdult el”.

 

10. Ha a gyermek jól érzi magát, akkor nem igényel pihenést egy enyhe agyrázkódás

Ha az agyrázkódás után azonnal visszaengedjük az iskolába, óvodába, azzal nagyban gátoljuk a gyermek gyógyulását. A számolás, olvasás, erős hangok és fények mind-mind terhelik az agyat, pedig egy ilyen baleset után nyugalomra van szüksége.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása