Fel

14. Internet Fiesta országszerte a könyvtárakban

14. Internet Fiesta országszerte a könyvtárakban

Az internet mindennapi használata a témája az idei Internet Fiestának, amit immár 14. alkalommal rendez meg az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A szervezők 2013-ban is várják a könyvtárak csatlakozását az Internet Fiestához, hogy március 20-27. között érdekes és vonzó programokon ismertessék meg olvasóikkal a világháló által nyújtott lehetőségeket.

 

Praktikus tanácsok a mindennapokhoz

Az idei Fiesta célja az internet mindennapi használatának népszerűsítése, különös tekintettel a közösségteremtés bemutatása. A programok tematikájának kialakítása során ugyanakkor szeretnék tovább népszerűsíteni az internet praktikus szolgáltatásait is. Különösen fontos felhívni a figyelmet az internetes vásárlás előnyeire és veszélyeire is. A tudás, a szórakozás internetes vásárlása az esélyegyenlőséget erősíti: bárhonnan vásárolhatunk könyveket, színház-, mozi-, múzeum- és hangversenyjegyeket.

A Fiesta programjai alkalmat adnak arra is, hogy a könyvtárosok és a meghívott előadók bemutassák az egyre szélesebb körben használt internetalkalmazások és közösségi oldalak lehetőségeit, a közösségépítés módozatait. Azok a könyvtárak, amelyek az internet csatornáit is használják olvasóik bevonására, megtartására és aktivizálására, ezen programjaik során saját szerepük jelentőségét is hangsúlyozzák.

 

Témaválaszték minden korosztálynak

A Fiesta során megszervezett több ezer programra minden korosztály képviselőit várják a könyvtárak, a következő, illetve ehhez hasonló témákban:

• Digitális nemzedék és netszótár

• Közösségépítés a neten. A web 2.0 lehetőségeinek alkalmazása a könyvtári területen (Facebook, Twitter, blogok stb.)

• Veszélyek és biztonsági kérdések a neten (adatvédelem, fogyasztóvédelem, kriminológia stb.)

• Biztonságos böngészés program Az internet korunk legnagyobb tudástára, de nem szabad elfelejteni, hogy veszélyeket is rejt!

• Vásárlás a neten – praktikus kérdések (könyvvásárlás, színházjegyvásárlás, árukereső oldalak)

• Infokommunikációs fejlesztések

• E-ügyintézés, önképzés, tájékozódás az internet segítségével

• Internetes játékok, totók

 

A Fiesta programjain bemutatják a témához tartozó hasznos weboldalakat is, magáról az országszerte megrendezésre kerülő programokról pedig az Internet Fiesta naponta frissülő honlapja nyújt részletes áttekintést az érdeklődők számára – települések, intézmények és programok szerint:

http://fiesta.kjmk.hu/fiesta/default.aspx

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása