Fel

Hogyan nevelj olvasót?

Hogyan nevelj olvasót?

Mióta a Gutenberg-galaxis ragyog az égen, nem volt ilyen égető a kérdés. Az olvasók száma évszázadokon át lassan, de biztosan nőtt, az olvasás előkelő helyet foglalt el a szabadidős tevékenységek sorrendjében, hallelúja! Ám az elmúlt ötven év, a tévé, majd a számítógép és az internet kommercializálódása ezt a trendet legalábbis lassítani látszik. Pedagógusok, kiadók, irodalmárok és kutatók elmélkednek e folyamat visszafordításának (de legalábbis lassításának) lehetőségein.

 

Az alábbiakban hétköznapi és tudományosan megalapozott praktikákat, tippeket kínálunk azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy csemetéik életében – a Kids Network és az online RPG mellett – az írott szó, a könyv, a kortárs és klasszikus irodalom is helyet kapjon. Tesszük ezt a kor kihívásainak megfelelően mozaikszerű, rövid részekkel, a kérdést több szempontból megvilágítva – és természetesen, mint jó sorozathoz illik, dupla résszel indítva.

I. rész

Cipeld irodalmi eseményekre!

Író Cimborák a Két Egérben

Mint például az Író Cimborák felolvasóestje volt 22.-én, pénteken a Két Egérben. Az egyre népszerűbb blog szerzői a tavaly ültetett mesefa legzamatosabb gyümölcseiből kínáltak kóstolót (szerencsére efféle képzavarok nélkül!). És persze másból is, hiszen ez szülinapi felolvasás volt, így tortával is kecsegtették a vállalkozó kedvű hallgatóságot – talán ezért is bizonyult kellemesen szűkösnek a könyvesbolt galériája.

Külön öröm volt a szerzőknek, hogy ezen az estén nem csak érdeklődő szakmabeli felnőttek, hanem a megcélzott olvasó-hallgatóréteg képviselői is jelen voltak jócskán. Még akkor is, ha ficeregtek, kiöntötték az üdítőt, és időnként kéretlenül is interaktívvá változtatták a pontos forgatókönyvvel tervezett mesemarathont.

Író Cimborák felolvasás: 2013. 02. 22.

Két Egér Könyvesbolt, 1092 Budapest, Ráday u. 20.

Felolvasott: Csík Mónika, Turbuly Lilla, Tasnádi Emese, Simon Réka Zsuzsanna, Bertóti Johanna, Nyulász Péter, Dóka Péter, Dávid Ádám, Miklya Zsolt.

Installáció: Bódi Kati grafikusművész, fuvola: Bene Bálint, technika: Koppány Csaba.

A felolvasás során próza és vers váltogatja egymást, közben fuvolaszó (Bene Bálint jóvoltából), és tapsvihar. A közönség igencsak értő, megfelelő helyen nevet, izgul, ámul.

A műsor végén a szerzők virtuálisan elfújják a tortán a gyertyát, aztán önfeledt evésivásba megy át az esemény. És közben lehet dedikáltatni, kedvenc szerzővel beszélgetni a kicsiknek, ha még nem volt elég, szakmázni a nagyoknak, újra átbeszélni a Kortárs Gyermekirodalmi Napokat, gratulálni az Aranyvackor-díjazott Turbuly Lilla és Tasnádi Emese cimboráknak. És az is kiderül, hogy egy könyvesboltban igenis lehet bújócskázni is, főképp, ha a tulajdonos olyan nagyvonalú, mint Mészáros János. A szülők alig tudják hazavonszolni a tortaevős-bújócskázós felolvasóestről a gyerekeket. És biztos, hogy az élmény tovább megmarad, mint a februári egynapos hó.

Tovább a cikk folytatásához >

www.librarius.hu

 

– Mészöly Ági –

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása