Fel

15 éves a Míves Tojás Múzeum

tojas3

15 éves a Míves Tojás Múzeum

 

A Míves Tojás Múzeum kialakult hagyományainak megfelelően, gazdag húsvéti program ajánlatával segíteni kívánja látogatói ünnepi felkészülését.

 

tojas2

A programok március 29-én,Virágvasárnapon, a múzeum megnyitásának 15. évfordulóján ünnepi megemlékezéssel, kultúrműsorral (tárogató muzsika, gyermeknéptánc) kezdődnek, majd 10-15 év közötti fiatalok részvételével Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny  következik.

 

A Húsvéti Ünnepeket a Magyar Posta idén is bélyeg különlegességekkel köszönti, melyek motívumait – a 2013. évi kibocsátás folytatásaként – az idén 15 éves Míves Tojás Múzeum anyagából választotta. Az új bélyegekkel a múzeum programjain is megismerkedhetnek a látogatók.

 

tojas5

A  húsvétkor hagyományos és sok háztartásban még ma is kedvelt tennivalók egyike a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a Nagyhét napjain Nagypéntekkel bezárólag (március 29 – április 3.) 10-18 óra között segítséget ad a Múzeum. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében látogatóink asztalhoz ülhetnek és gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezűleg készíthetik el az ünnepre, ajándékozásra szánt hímestojásokat. Ha ez mégsem sikerül ízlésüknek megfelelően, a Múzeum készletéből szebbnél szebbeket vásárolhatnak.

 

tojas1

A Nagyhéten naponta lesznek tojásdíszítő bemutatók,  a tojásírás, a tojáskarcolás folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők. A fémrátétes, ún. patkolt tojások iránt is nagy a közönség érdeklődése. Virágvasárnaptól szerdáig tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.

 

Húsvét hétfőn a délelőtt ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”című műsorával a Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat. A leányok, legények után a Népiegyüttes Gyermektagozata, a helybéli óvódások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket, népitáncokat adnak elő.

 

tojas4A Míves Tojás Múzeum Zengővárkonyban

 

Az ünnepi program keretében kicsik és nagyok egyaránt ismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  ill. a múzeum által készített, minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímestojás mintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

 

Az ünnepi programnak része – természetesen –  a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is. A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb segít Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

 

Ha Zengővárkonyban járunk, szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelídgesztenyés erdejének megtekintésére is!

 

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

 

Hasznos tudnivalók:

cím: 7720, Zengővárkony, Kossuth Lajos utca 6. (Baranya m.)

e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com  tojas@museum.hu

honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu

facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum

tel:  00-36-72-466-605

fax: 00-36-72-566-012

nyitva tartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap: szerda (Nagyhét kivételével)

 

Csoportoktól előzetes telefonos bejelentkezést kérünk!

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása