Fel

10 éves a Rumini

rumini

10 éves a Rumini

Tíz éves születésnapját ünnepli idén a nagy sikerű gyermekkönyv sorozat, a RUMINI, mely néhány éve elfoglalta méltán megérdemelt helyét az ajánlott kötelező olvasmányok listáján. A jeles évfordulót egy újabb kötettel ünnepli a szerző és a Pagony Kiadó: a Rumini kapitány már kapható az üzletekben. Páratlanul izgalmas kalandok és elképesztő kalamajkák egész sora várja a rajongókat, kihagyhatatlan élményt nyújtva a 7-12 éves korosztály számára.
pixel

pixel

 

rumini-kapirany

 

Tíz év nyolc kötet

A Rumini-sorozatban tíz év alatt nyolc kötet jelent meg, népszerűsége töretlen: a kalandvágyó egerekről szóló történetek magukkal ragadják a kisiskolás gyerekeket. A sorozat egyedisége a műfaji sokszínűségben is rejlik, hiszen a szerző nem csak meseregényben, de naplóregényben és drámában is megörökítette a kalandokat.

Az első kötetből 2006-os megjelenése óta már több, mint 100.000 példány kelt el. A Rumini magyarul és hamarosan hollandul is olvasható, az első rész szerb és orosz nyelven is megjelent. Berg Judit meseregénye ma már nemcsak könyveket jelent, hanem színházat, társasjátékot, pólót, táskát, horgolt figurát, sőt, játszóteret is. Ennek a sorozatnak ott a helye minden család könyvespolcán.

Az első Rumini történet karácsonyi ajándék volt a szerző kislányának – egyenesen a fa alól került a Pagony Kiadóhoz, ám ők akkor még csak kisebbeknek szóló könyveket adtak ki. De a Rumini élt és működött: “…elkezdték felolvasni a Ruminit az akkor hatéves Bálintnak, és az ő hihetetlenül lelkes reakciója győzte meg a szüleit, hogy a könyvet mégis kiadják.” (Cultura Magazin – Berg Judit: Nagyon élvezem az életem!)

 

Berg Judit

Berg Judit

A szerzőtől

Berg Judit 2007-ben megkapta az Év Gyermekkönyve-díjat a Ruminiért, 2011-ben írói tevékenységét ismerték el a József Attila-díjjal. Ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, mindig új történetek járnak a fejében, ha nem a Rumini, akkor krimik, színdarabok vagy regények. Ám a szerző elsősorban anyukaként tekint saját magára, gyermekei a legnagyobb rajongói és legfőbb kritikusai. “Mostanra három gyönyörű kislányom és egy kisfiam van: Lilla, Bori, Dalma és Vilmos. Nekik köszönhetem, hogy ráébredtem, a meseírás a nekem való foglalkozás.” (Berg Judit hivatalos oldala)

 

Miért fontos a Rumini?

Eddig összesen nyolc kötet jelent meg a Ruminiből, sikere az első kötet kiadásától töretlen. A sorozatot imádják a gyerekek, ezáltal jutnak el a hét-nyolc évesek az olvasás élményéig. A történetek nemcsak a kisebbeket ejtik rabul, a szülők számára is szórakoztatóak. A könyvek – melyeket jellemez a műfaji sokszínűség -, jelentőségét mutatja, hogy felkerültek az ajánlott kötelező olvasmányok listájára. A Rumini tehát fogalommá vált, elfoglalta méltó helyét a klasszikusok között.

 

rumini-zuzmara

 

Miért aktuális?

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a sorozat nyolcadik darabja, a “Rumini kapitány”, melyben Galléros Fecó csatlakozik a Kartács-tengerre tartó Szélkirálynőhöz, hogy elrabolt kisfia és Sajtos Rozi nyomába eredjen. Újra együtt hát a legénység! De egy végzetes baleset során Rumini és Fecó eltűnik, később a Szélkirálynő is vég­veszélybe kerül, ráadásul nem kevesebb, mint három gonosz keresztezi hőseink útját: Pengecsőr báró, André de Majré és Vipera. Bár a helyzet gyakran válik reménytelenné, hőseink mégis mindig megtalálják a kiutat, néhol a szerencse, máskor jó szándékú barátok segítségével.Földön, vízen, levegőben zajlanak a váratlan és sorsfordító események, amelyek megállíthatatlanul sodorják a jól ismert tengerészeket az utolsó nagy megmérettetés felé. És hogy hogyan lesz Ruminiből kapitány? Kiderül a sorozat legújabb részéből!

 

A sorozatban eddig megjelent kötetek:

 

Rumini

Rumini Zúzmaragyarmaton

Rumini és a négy jogar

Rumini Datolyaparton

Galléros Fecó naplója

Rumini Ferrit-szigeten

Rumini a Fényvizeken

Rumini kapitány

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása