Fel

Magyar népi hangszerek: a népi hegedű és a kontra —

1920x850_15261_magyar_nepi_hangszerek_hegedu_kontra_160917_02

Magyar népi hangszerek: a népi hegedű és a kontra —

 

 

Folytatódik a magyar népi hangszereket bemutató sorozat a Müpában. Szeptemberben a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be.
pixel

pixel

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben ismét a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be.
Az Európa-szerte elterjedt pengetett és/vagy vonóval megszólaltatott lantféle hangszerek Magyarországon is ismertek voltak. Az utóbbi másfél két évszázadban a „népi” hegedűk szerkezetüket tekintve ugyanolyan hangszerek, mint a modern szimfonikus zenekarokéi. A közönséges hegedűtől hangolásában különbözik a közép-erdélyi és kalotaszegi vonós zenészek csupán kíséretet játszó háromhúros kontrája. A hegedű minden más népi hangszernél kitartóbb gyakorlást, hosszabb felkészülést, rátermettséget kíván. Ezért elsősorban hivatásos vagy félhivatásos zenészek, mindenekelőtt cigányzenészek hangszere. (Sárosi Bálint nyomán)
Korosztály: 8-12 év

Üvegterem

 

Pál István „Szalonna” és barátai
Farkas Zoltán „Batyu”
műsorvezető
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása