Fel

5 módja, hogyan találd meg önmagad az anyaságban!

anya1

5 módja, hogyan találd meg önmagad az anyaságban!

 

Egyensúly anyaság és gyereknevelés között? Arany középút a női szerepek terén? Légy újra önmagad!
pixel

pixel

anya6

 

Az észrevétlen mártír

Mi anyák hajlamosak vagyunk rá, hogy mártír szerepbe helyezzük magunkat anélkül, hogy észrevennénk. Mindenkinek elkészítjük a reggelijét, veszünk nekik új ruhát, gondoskodunk a boldogságukról, de magunktól sajnáljuk a pénzt és az időt. Ez vajon meddig normális és honnan válik túlzássá?

Nos, az teljesen természetes, hogy a gyermek érdekei mindig előnyt élveznek a szülői érdekekkel szemben. De azért az már kicsit sok, hogy a “kutya” érdekei is előrébb vannak, mint a sajátunk. Ha jó szülő és nő is akarsz lenni egyben, akkor igenis foglalkoznod kell magaddal. Neked is jár a fodrász, a szolárium, a jó program és a relaxálás. Időt kell szánni önmagad karbantartására, nem feltétlen fizikális hanem lelki értelemben.

 

anya2

 

Mérd fel, hogy az anyaság mely fázisában vagy!

Fontos pontosan tudni, hogy milyen szakaszban vagyunk épp. Például ha van egy újszülött gyerekünk, akkor egészen biztos, hogy rengeteg időt kell vele törődni és nagyon kevés marad például alvásra. Vagyis nem “logikus” most álmodozni világkörüli utakról, mert jelen pillanatban nincs rá mód és lehetőség. Nem csak nekünk, senkinek. Ez az időszak a mama és a baba összecsiszolódása.

Ám ez idő alatt is tehetünk valamit magunkért. A legtöbb nőnek a gyermekvállalás előtti időszakban kevés ideje marad például egy könyv elolvasására vagy egy film megnézésére. Most ezt a hiányosságot bepótolhatod! Olyan elfoglaltságok kerülhetnek most előtérbe, amelyek otthonról is elérhetőek.

 

anya3

Bűntudat nélkül

Sok anya érez bűntudatot, ha egy nap alatt nem végezte el az összes kitűzött munkát vagy célt. De ne legyünk túl szigorúak magunkhoz. A pici rendkívül lefáraszt minket és nagyon sok időt is igényel. Előfordul, hogy nem marad idő mindenre. Ettől még nem kell magunkat rosszul érezni, kérjünk segítséget párunktól vagy csináljuk meg másnap.

 

anya5

Jegyezd fel minden álmod és vágyad a jövővel kapcsolatban

Bizony, mindent ami csak eszedbe jut. Ennek pszichológiai jelentősége van. Kutatások kimutatták, hogy a szülés utáni depresszióval küzdő nők semmilyen formában nem terveznek vagy álmodoznak a jövőről. S sokkal nagyobb eséllyel lesz olyasvalaki depressziós, aki nem a jövőbe tekint.

Éppen ezért, el kell tervezni, hogy a gyermek növekedésével milyen terveket szánunk magunknak.

 

anya7

 

Légy büszke!

Nem szabad kishitűnek lenni. Az anyaság egy olyan szerep, amelyre csak büszkék lehetünk.

Boldog és kiegyensúlyozott családot fenntartani, egészséges és nyugodt kisbabát nevelni nem kis dolog.

Igenis minden okod meg van rá, hogy büszke légy magadra! Ne csak mások munkáját, hanem a sajátodat is értékeld, kezeld a helyén! Ettől lesz önbizalmad, ami kihatással van mindenre amit csinálsz.

 

 

Forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása