Fel

Gyermek az asztalnál – mit egyen vagy mit ne

mitegyenagyerek4

Gyermek az asztalnál – mit egyen vagy mit ne

 

Mennyit és mit egyen az óvodás? Mit csomagoljunk tízóraira a kisiskolásnak? Min változtassunk, ha aznap edzése van? Mit tehetünk, ha válogatós, ha túl sovány vagy éppen duci?

pixel

pixel

A legtöbb szülőben gyakran felmerül a kérdés: vajon helyesen összeválogatott étel kerül-e csemetéjük tányérjára? Hiszen hároméves kor után a gyermek már nem a gondosan elkészített bébiételt kapja, hanem azt eszi, amit a család többi tagja. Legalábbis ideális esetben. A valódi étkezési problémák gyakran ilyenkor kezdődnek: a gyermek nem hajlandó vizet inni, csak gyümölcslevet, állandóan a kakaót követeli, válogat, nem eszik zöldséget, csak sült krumplit, virslit vagy pizzát. Az anyuka pedig kesereg, és nem érti, mikor és mit rontott el.

 

mitegyenagyerek1

Míg a babák 2-3 éves koráig rengeteg könyv és cikk foglalkozik azzal, hogyan etessük a piciket, a nagyobbak szüleinek mindeddig nem készült táplálkozási útmutató magyar szakembertől. A szerző, a médiából ismert Antal Emese dietetikus, két kisfiú édesanyja, hiánypótló táplálkozási útmutatójában a 3-15 éves gyermekek gondozóinak ad tanácsot: mit tehetünk azért, hogy az étkezés egészséges, ugyanakkor örömteli legyen?

 

omlett

A könyv a táplálkozástudomány legfrissebb ajánlásai alapján körbejárja az egyes korcsoportok – óvodások, alsó tagozatosok és felsősök – szükségleteit, bemutatja, hogy az egyes élelmiszercsoportokból mikor és mennyit kellene enniük. Arra bátorítja a szülőket, hogy gyermekükkel közösen vásároljanak, vonják be őket az ételek elkészítésébe, tippeket ad például az egészséges főzéshez, az éttermi étkezéshez, de foglalkozik az élelmiszerbiztonság mindennapi szabályaival is. A dietetikus szakember azt vallja, hogy semmilyen ételt nem kell tiltani, csak meg kell tanulni, hogy hol van a helye a kiegyensúlyozott étrendben. A szerző a problémás esetekkel is foglalkozik: többek között az ételallergia, az étkezési zavarok, a túlsúly és a soványság kérdéseit is érinti.

 

mitegyenagyerek2

A Gyermek az asztalnál című könyvben tanácsok, tippek, korosztályokra szabott mintaétrendek, valamint hasznos táblázatok várnak mindenkit, akinek napi kihívás az óvodás és általános iskolás korosztály helyes táplálása. A közös családi étkezésekhez pedig ínycsiklandó és egészséges receptek csinálnak kedvet.

 

mitegyenagyerek3

Kapható a Libri, Líra és Lant, valamint Alexandra könyvesboltokban és webshopokban, valamint a JátekNet.hu-n.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása