Fel

Zöld közlekedés – tippek, tanácsok, hogy te is csökkentsd az ökológiai lábnyomodat

sustainable_transport_encyclopaedia

Zöld közlekedés – tippek, tanácsok, hogy te is csökkentsd az ökológiai lábnyomodat

 

 

Mit jelent az, hogy zöld közlekedés? S mitől zöld? Hogyan tudod te is védeni a Földet, a körülötted lévő világot, a levegő tisztaságát? Tippek, tanácsok a zöld közlekedésről, amelyeket te is bátran elmagyarázhatsz a gyermekednek.

 

Közlekedjünk A-ból B-be

Ha zöld közlekedésről beszélünk, akkor az első, ami még az óvodásnak is eszébe jut, hogy ne használjuk az autónkat. Amikor megtehetjük, valóban helyettesíthetjük az autóval való közlekedést tömegközlekedési eszközökkel vagy biciklivel, rollerrel.

Így spórolhatunk a családi költségvetésen is, s egyben a környezetünket is védhetjük. Hiszen minden közlekedési eszköznek sok-sok energiára van szüksége, s amellett, hogy egyre drágább az üzemanyag, fontos tudni, hogy ezek kitermelése is véges. Érdemes tudni, hogy egy liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetésével 2,5 kg széndioxidot füstölünk el. Így károsítjuk a levegő minőségét, szennyezzük a környezetünket!

 

 

letöltés (7) 

 

Közösségi közlekedés

Az autóval való utazás helyett, ha lehet, akkor érdemesebb a közösségi közlekedést választani, azaz busszal, villamossal, vagy épp metróval utazni. Tudtad, hogy a közlekedni szóban a „köz” szótag arra utal, hogy közösen utazunk? Valóban közösen sokkal jobb lenni, mint egyedül. Nemcsak azért, mert autó helyett a buszt vagy a vonatot választjuk, s kevesebb energiát használunk, hanem azért is, mert így lehetőségünk van közösségben utazni, akár barátokkal, osztálytársakkal. Szintén jó megoldás a telekocsis utazás, ahol egy autóban nem csak egy ember ül, hanem valóban tele van az autó. Erre már jó példák alakultak ki, főleg a belföldön való utazásnál ismerjük a telekocsis megoldásokat.  Kiváló kezdeményezés lehet, hogy az egy helyen lakó gyerekeket ne egyesével vigyük iskolába, hanem fogjunk össze. Egy autóba jó esetben négy gyerek is elfér!

 

Elektromos_busz_probauzem_kezdete-0229

 

Megújuló erőforrások

Ha már váltottunk az autóról, akár az egész család, s rollerrel, biciklivel közlekedünk, akkor érdemes kipróbálni az e-biciklit, vagy az e-rollert is. Már csak a gyorsasága miatt is, s főleg akkor, ha olyan helyen lakunk, amit biciklivel nehéz megközelíteni, de egy kis rásegítéssel könnyebb lehet. Figyelem! Az e-rollerek nagyon gyorsak, csak idősebb gyerekek használhatják biztonsággal!

Sok autónál már a hibrid változat is elérhető, amelyek benzines és elektromos áramos megoldásúak, ez is egyfajta opció lehet a környezetvédelemre, de a legjobb megoldás természetesen az elektromos autó használata.

 

Egy biztos, fontos, hogy az ökológiai lábnyomunkat csökkentenünk kell!  S, hogy mit is jelent ez?

Az ökológiai lábnyom egy mérőszám, amely kifejezi, hogy egy adott ember, közösség, ország a Föld erőforrásaiból mennyit használ. Hiszen a föld eltartóképessége véges!

 

 

Mekkora Magyarország ökológiai lábnyoma? 

Jelenleg 2.92 gHA -os hazánk ökológiai lábnyoma. A Túlfogyasztás napja idén július 1. volt. A dátum jelképes és figyelmeztető: ettől fogva a fogyasztás már környezetünk rovására megy és azonnal cselekedni kell!

 

karbonlabnyom_1

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása