Fel

KÁDÁR (JÁTÉK) KATONÁI ​Játék és hatalom 2022.10.28. – 2023.03.15. ​időszaki kiállítás

kadarjatek-05_orig

KÁDÁR (JÁTÉK) KATONÁI ​Játék és hatalom 2022.10.28. – 2023.03.15. ​időszaki kiállítás

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új időszaki kiállítása egy újabb időutazás, amely visszarepít bennünket a 20. század fröccsöntött műanyag figuráinak világába. A második világháború után szinte a világ minden táján jelentek meg a gyermekes háztartásokban azok a katona, indián és cowboyok, amik nem csak játéktörténeti, de társadalomtörténeti szempontból is – csaknem észrevétlenül – letapogatták és követték az éppen aktuális politikai és egyéb környezeti hatásokat.

A BTM Vármúzeum időszaki kiállítása Kádár (játék)katonái címmel 2022. október 28-tól látogatható. A kiállítás bemutatja azt a világot, amely 1945 után egybeesett a hidegháború időszakában a műanyagjátékok robbanásszerű elterjedésével. Az 1960-as évektől kezdve francia, angol, olasz és amerikai mozifilmeket és tévé sorozatokat néztünk. A „tilt, tűr, támogat” rendszerben az épphogy megtűrt hazai kisvállalkozók az eredetileg ezekhez a „nyugati” filmekhez készített amerikai, nyugat-német, francia és olasz játékfigurák másolatait készíttették a fiataloknak.

kadarjatek-2_orig

A 20. század folyamán a mindenkori hatalom a játékok, így a katona figurákban is eszközre lelt a világ minden táján a társadalom világképének formálásához. A játékkatonáknak a ideológiai nevelésben betöltött propaganda szerepét a világelső német játékiparnak köszönhetően a német Harmadik Birodalom aknázta ki.
A kiállítás a játékfigurákat kontextusukba helyezve mutatja be a különböző korszakokban megjelenő eltérő társadalmi, politikai és kulturális viszonyokat. A tárlat arról is mesél, hogy miről és hogyan készültek, illetve nem készültek játékfigurák szerte a világban és Magyarországon. Hogyan nyomult be a valóság a játéktankok és katonák világába. Volt-e különbség a mesebeli lovagvilágban vagy az akkoriban nagyon divatos Western ihlette játékokban.

kadarjatek-10_orig
A kiállítást azoknak ajánljuk, akik nosztalgiáznának, hiszen gyerekkorukat meghatározták ezek játékok és ezt akár még gyermekeik is tovább örökölték, de ugyan úgy szól azokhoz is, akik nem élték át ezt az időszakot, de kedvelik a társadalomtörténet könnyedebb bemutatását. Egyszóval mindenkinek, aki egy kis időre szívesen átélné a Western hangulatot vagy ellátogatna a nyugati akcióhősök 20. századi világába. A kiállítás látogatói testközelből megismerkedhetnek ezzel az univerzummal például az életnagyságú 2D-s tankokon, korabeli filmeken vagy különböző terepasztalokon keresztül.A kiállítás kurátora:  dr. B. Szabó János – történész, muzeológus
Kurátori  asszisztens:  Molnár Álmos – gyűjteményvezető, muzeológus

 Forrás: Vármúzeum 
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása