Fel

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

vau-kiallitas-20221012-szabo-gabor-050.exact1980w

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

Nincs még egy olyan állat, amely ennyire kötődne az emberhez, mint a kutya!

A BTM Kiscelli Múzeuma 2022-ben a budapesti kutyatartás különböző formáinak történetét bemutató kiállítást tervez. Köztudott, hogy az ember és a kutya egymással való viszonya régi időkre nyúlik vissza. A honfoglaló magyarok magukkal hozták a pulit, a középkori magyar arisztokrácia pedig a vizsla társaságában vadászott. A 19. századi magyarországi polgárság átvette a nemesség szokásait és a vidéki kastélyokból, kúriákból bevitte a kutyát a városba lakótársának. A városi polgár társállata lett, emellett a kutya segítségére szolgált a külvárosi lakás földszintes és udvaros házának őrzésére. A különböző kutyafajták a városi nők divatkellékeiként is gyakran jelen voltak. Az ország központjává váló Pest-Budán különösképpen elterjedt volt a háziállatok tartása, szinte minden második-harmadik háztartásban tartottak egy-egy háziállatot. A 19. század közepén, Pesten 20.000 kutyát tartottak nyilván, napjainkban kb. 350.000-re tehető a kutyák és 200.000 a macskák száma Budapesten, azaz a lakosság negyede tart valamilyen háziállatot.

A kedvtelésből tartott ebeken kívül találkozunk a városban számos dolgozókutyával is. Nagy segítség a g

Tudjon meg többet: FACEBOOK/VAU.KISCELLIMUZEUM

 

letöltés

 

 

KÜLÖNLEGES LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓK KUTYÁVAL ÉRKEZŐK RÉSZÉRE:

A BTM Kiscelli Múzeum VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét bemutatót kiállítás kutyával is látogatható.

A kiállítás a múzeum Sziklapincéjében található, melynek megközelítése a jegypénztártól avagy jegyvásárlás után az utcaszintről egyaránt lépcsőn keresztül lehetséges. Kérjük, ennek tudatában tervezzék látogatásukat kutyatársaikkal.

A kutyát vezető látogató felelős a kutya minden cselekedetéért, a kutya által okozott minden kárért és következményért. Kérjük, látogatásuk során az illem és a jogszabályi előírások (41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet) betartását.

A múzeum további időszaki és állandó kiállításainak látogatása jelenleg kutya nélkül lehetséges. Kérjük, kutyájukat a múzeum külső udvarán pórázon kikötve hagyják.

 

Kapcsolódó programok és tárlatvezetések: http://kiscellimuzeum.hu/mi_zajlik_epp

 

letöltés (1)

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása