Fel

7 hobbi, ami okosabbá tesz!

zongora2

7 hobbi, ami okosabbá tesz!

 

Szeretnél jobban teljesíteni? Még jobban odatenni magad helyzetekben? Fejleszd a képességeidet szórakozva!
pixel

pixel

 

okos

Azt gondolod, hogy a készségeink annyiból állnak, amennyivel megszülettünk? Nem bizony! Számtalan módja van önmagunk fejlesztésének, ilyen például a megfelelő hobbi választása is. Felsoroljuk a leghasznosabbnak, leghatékonyabbnak bizonyult hobbikat, melyek közül érdemes választani egyet!

 

zongora1

Játssz egy hangszeren

Már Konfuciusz is megmondta, hogy a zene képes olyan örömöt szerezni az embernek, amely semmi mással nem pótolható.

Éppen ezért a zene jó hatással van az érzelmi intelligenciánkra, ráadásul a finommotorikus készségeinket is fejleszti. Mindemellett jó kikapcsolódást és új élményeket jelenthet a számunkra!

 

Olvass

Ez nem jelent újdonságot senki számára, de mégis a második helyen szerepel nálunk, mert sajnos egyre kevesebben töltik a szabad idejüket olvasással. A táblagépek és okostelefonok világában a neten való böngészés tölti ki a szabadidőnk nagy részét, illetve sokan járnak még el sportolni, ami viszont jó kikapcsolódás.

De sajnos egyik sem pótolja az olvasást, mellyel szélesítjük látókörünket, lexikális tudásunkat, szókincsünket. Mindemellett olyan tudati állapotba kerülünk az elmélyült olvasás során, amely pihentetőleg hat az agyra.

 

medital

Meditálj rendszeresen

A meditáció teljes testi-lelki kikapcsolódást jelent, segít kizárni a külvilágot, ezzel feltöltve bennünket. Sokan használják relaxációs, stresszcsökkentő eljárásként, amely egy nagyon helyes hozzáállás, hiszen a meditáció minderre képes is.

Ám sok más előnye mellett kiemelném, az összpontosítást! Ez egy olyan erény, amellyel kevesen rendelkeznek maguktól, legtöbben így vagy úgy tanulunk meg összpontosítani magunkra, a munkánkra, a párunkra, egy hangra, színre vagy szagra, bármire ami érdekel minket. A meditáció képes megtanítani minket a fegyelmezett figyelemre, amellyel könnyen előnyre tehetünk szert az élet minden területén.

 

Trenírozd az elméd

Ahogy testünk is csak akkor lesz izmosabb, ha folyamatosan munkát adunk neki, úgy elménk is akkor tud fejlődni, ha sorra kapja az újabbnál újabb feladatokat. Jó ötlet lehet választani egy számunkra szimpatikus játékot, amellyel szívesen játszunk szabadidőnkben, mert ilyen módon játszva edzhetnénk az agyunkat. Például sudoku, szókereső, keresztrejtvény vagy különféle kvíz játékok.

 

tanul

Tanulj nyelvet

A nyelvtanulás nem nevezhető egy könnyű feladatnak, de ha jó a nyelvérzéked, akkor érdemes ezt választani hobbiként.

Azon kívül, hogy meg tudod értetni magad másokkal az is előnye, hogy erőteljesen fejleszti a hallás, a beszédkészségünket valamint logikus, egyszerű gondolkodásra tanít bennünket.

 

Írd le az érzéseidet

Az írás nem csak a szókincsünknek tesz jót, de felszabadítja az agy feleslegesen leterhelt területeit. Számos olyan szituáció van, amelyet nehezen tudunk elengedni vagy feldolgozni. Sokat forog a gondolataink körül, de nem tudunk vele mit kezdeni.

Ám ha ezeket papírra vetjük, már is az agyunk egy másik területét vesszük igénybe, így könnyen előfordulhat, hogy ilyen módon megoldást találunk a problémánkra. Ha mégsem, legalább lelkileg megkönnyebbülünk, hogy végre megszabadultunk a terhes gondolattól.

 

foz

Főzz gyakran!

Sokan lusták nekiállni főzni, pedig sokkal több ez annál, mint ételkészítés. Néhányan az ezzel járó piszkolást nem szeretik, de akadnak olyanok is akik nem mernek belevágni új dolgokba, ezért nem főznek.

Pedig pont ez a főzés lényege. Az új tapasztalatok gyűjtése nagyon hatékonyan fejleszti a kreativitásunkat, ráadásul ha pozitív élménnyel kapcsoljuk össze ( például egy jól sikerült étel) akkor nagyon hamar rögzül is. Nem véletlen hát, hogy a profi szakácsok mind kreatív emberek, akiknek rendben van az önbizalmuk és nem félnek a hirtelen megoldandó helyzetektől sem.

 

 

kicsisziv.hu

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása