Fel

“Csalók, pernahajderek és aljas gyilkosok!”

ambrozy2

“Csalók, pernahajderek és aljas gyilkosok!”

 

 

Millennium. Földig érő ruhák, fűzők, fényűzés, konflisok, varázslatos házak, villák, pezsgő színházi és kulturális élet, úriemberek és hölgyek. Ki ne szeretne egy ilyen világban élni?
pixel

pixel
De vajon tényleg olyan jó lehetett akkor? Tényleg olyan egyszerű és könnyed volt minden? Böszörményi Gyula, író az Ambrózy báró esetei trilógiájában ebbe a korszakba kalauzol el minket. Bemutatja az akkori Budapest igazi valóját. A gyilkosságoktól, a tabáni összeesküvéseken át, a tragikus történeteken keresztül a bujkálásokig.

 

leanyrablas

Az első részben a kissé morc, rideg természetű Ambrózy Richárd báró, a mesterdetektív, akit a sors nem hagyott egyedül, hiszen a 17 éves Hangay Mili kisasszony lesz a munkatársa, együtt nyomoznak a rég eltűntnek, halottnak hitt Hangay Emma után. Amíg az egyik szálon a nyomozás indul el, addig a másikon folytatódik Emma története, kiderül, hogy igazából mi is történt vele, hogyan veszett nyoma a millenniumi ünnepségek kellős közepén.

A történet hiába fut több szálon, mégis nagyon  “olvastatja magát”. Egy fejezet sem zárul le úgy, hogy ne hagyna egy feldobott labdát. Így nem meglepő, hogy maga a könyv is így fejeződik be, és választ csak a következő kötetben  kap az olvasó.

 

ambrozy2

A nemrég megjelent második résznek – A Rudnay-gyilkosságok –  is garantált a sikere. Amíg az első rész kifinomultabb, az alaptörténet lefektetésére koncentrál, addig a második kötetben a krimi szála kap fontosabb szerepet, hiszen a könyv tíz valóban megtörtént gyilkosságot dolgoz fel.  Richárd és Mili ezeket próbálják megoldani, és párosukat az író már-már Sherlock Holmes-i magasságokba emeli.

 

A karakterek élethűek, szinte kilépnek a könyvből. Mili, nagyon eleven, bátor 17 éves lány, s nagyon szerethető. Richárd pedig Richárd, a morc természetét azért a maga módján mindenki szívleli. A könyv mögött óriási írói kutatómunka áll, erre utalnak a lábjegyzetek, és az is, hogy néhány főszereplő, és a mellékszereplők valóban élő emberek voltak.

Rudnay Béla, rendőrfőkapitány, Donnert Antal, cirkuszigazgató,és a Lipótmezei elmegyógyintézet egyik elmeorvosa, Dr. Bolyó Károly, és még sorolhatnám a bűnözőket, orvosokat, újságírókat, akik szintén feltűnnek és, akiktől igazán hiteles lesz a könyv. Az ő nevük az 1900 és környékén kiadott Pesti Hírlapban is megtalálható. Megismerjük a kor híres helyszíneinek – néha tragikus – történeteit is, milyen körülmények között éltek az akkori Tabánban, milyen színes volt a budapesti élet, és hogy a kávéházaknak milyen társadalmi szerepe volt.

 

Igaz, a könyv a fiatal közönséget, a tizenéves korosztályt célozza meg de, ugyanúgy nagy sikert aratott a felnőtt olvasók körében is. Hiszen Böszörményi Gyula egy izgalmas témát dolgoz fel, olyan nyelvezettel, ami a mai ponyvák tökéletes ellentéte, és így a könyvet a kortárs irodalom csúcsára emeli.

A trilógiának egyelőre csak az első két kötete jelent meg, de a harmadik már készülőben van.

Pintér Alma

 

Az íróval készült interjú itt olvasható: http://napocska.hu/ifjusagi-krimi-a-millennium-szinpadan/

Böszörményi Gyula: Leányrabás Budapesten, A Rudnay – gyilkosságok

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása