Fel

Kerti móka kertész gyerekeknek

szamoca1

Kerti móka kertész gyerekeknek

 

Élmény és ismeretgazdag sétára hívjuk a gyerekeket és az őket kísérő pedagógusokat a budapesti FÜVÉSZKERT gazdag és látványos gyűjteményei közé a mostani és a következő hétvégére:

pixel

pixel
tavaszkereso

Tavasz kereső

2016.március 5. szombat, 10. és 11.15-től

Nyílnak már az első tavaszi virágok, keressük meg együtt a Füvészkertben. Elmúlt a farsang, elkergettük a telet, csalogassuk elő a tavaszt.

 

nyuszicsalogato

Nyuszi csalogató- Húsvéti készülődés

2016. március 12. szombat 10. és 11.15-től

Nyuszi csemegét ültetünk (saláta, sárgarépa), hogy becsalogassuk a kertbe a Húsvétkor tojásokat osztogató nyulakat.

 

Tapasztalat alapú, játékos tanulás által a gyerekek észrevétlenül sajátítanak el komplex ismereteket a földgömbről, kontinensekről, különböző éghajlatokról, ezek jellemző növényeiről, állatairól, érdeklődési és tudásszintjükhöz igazodva. A program keretében, kertészkedős foglalkozást tartunk, az elkészült alkotásokat (általában beültetett növényeket) a gyerekek hazaviszik, ezzel is tovább éltetve a megszerzett élményt, tudást.

 

szamoca9

3+1 márciusi kiskertész feladat

1. Ágyások, dézsák előkészítése:

Jön a tavasz, megy a tél: itt az ideje előkészíteni az ágyásokat, ültetőedényeket, hogy legyen mibe szórni a magokat.

Ha a teraszon kertészkedtek töltsétek meg földdel a balkonládákat. Jó mély ládákat keressetek, hogy legyen helyük terjeszkedni a gyökereknek. Mozgatásukhoz kérjétek szüleitek segítségét, ne cipekedjetek. Amennyiben nagyobb növényeket (paradicsom) is berajzoltatok a veteményeskert tervetekre, akkor dézsákat és nagyobb agyagcserepeket is készítsetek elő.

Első lépésként távolítsátok el a bennük található sütkérező macskákat és töltsétek meg földdel. A balkonkertészkedéshez ideálisak a zöldséges ládikák is. Nálunk a téli narancs és mandarin szezonból szokott ilyen maradni.

Ha magas ágyásban gondolkoztok, akkor ötleteket itt találtok.
A magas ágyások előnye, hogy ott is lehet veteményeskertet ültetni, ahol nincs erre alkalmas termőföld. A 30 cm magas ágyáskeret letehető akár betonra, aszfaltra is (iskola és óvodakertek esetében is kiváló), ki kell bélelni egy geotextiliával, feltölteni földdel és lehet vetni a magokat… Gyerekekkel közös kertészkedéshez is ideális: könnyen tudnak dolgozni benne és nem kell attól tartani, hogy véletlenül kitaposódnak az elültetett növénykék.

 

2. Magvetések bent ablakpárkányon: paradicsom, paprika, padlizsán

Ha saját nevelésű palántákat  szeretnétek a veteményeskertbe, akkor pont most kell elvetni a magokat. Vethetitek tojástartóba is vagy akár wc papír gurigából hajtogatott cserépbe vagy készen kapható papírcserépbe is. Ezeknek közös jó tulajdonsága, hogy lebomlanak, így átültetéskor vagy a palánták kiültetésekor cserepestől kerülhetnek a helyükre.

 

3. Fűszerkert a konyhaablakban: bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kapor, kakukkfű.

Egyre hosszabbak a nappalok, többet is süt a nap, így  bátran kísérletezhettek a saját fűszerek benti nevelésével. A magvetéskor nagyon figyeljetek, hogy állandóan nedves legyen a föld, mert sajnos elég csak egyszer kiszárítani.

Párás környezetben könnyebben csíráznak a magok és könnyebb is nedvesen tartani a földjüket. A Szamóca boltban kapható mini fűszernevelő üvegházzal is próbálkozhattok. 6 fűszert nevelhettek fel a benne levő agyagcserepekben. Ne felejtsétek el szellőztetni is az üvegházat és ültessétek át őket, ha kinőtték a cserepeket.

 

+1 Húsvétra zsázsa tojáshéjban

Húsvét (idén március 27.) előtt 5 nappal is elég elvetni a magokat hogy elkészüljön a dekoráció. A tojáshéjakat mossátok ki töltsétek meg földdel és szórjatok rá zsázsa magokat, jó sokat. Takarjátok vékony réteg földdel és óvatosan locsoljátok meg. Amíg kicsíráznak takarjátok le egy papírral, hogy maradjanak sötétben. Ez kitűnő és ehető dekoráció lesz a Húsvéti asztalra.

 

szamoca12

Szamóca Kiskertész Műhely

Óvodás és iskolás csoportoknak hétköznap délelött.
Kertészkedés gyerekeknek:
Kerti kaland az aszfaltrengetegben, avagy hogyan kertészkedhetsz balkonodon télen-nyáron… Megmutatjuk hogyan lehet saját kerted ehető növényekkel a teraszodon, hogyan védd meg a hasznos bogarakat, madarakat. És sok más érdekes témával várunk..
Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján.

Helyszín: Szamóca Kiskertész Tanoda, Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

3-12 éves gyerekeket várunk

A foglalkozás időtartama: 1 óra, ára: 1000 Ft/gyerek
Árak, bérletek, kedvezmények a weblapon: www.gyerekkertesz.hu

 

www.gyerekkertesz.hu
gyerekkertesz.viltor.hu
(webshop)
www.facebook.com/Szamocatanoda
gyerekkertesz.cafeblog.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása