Fel

A lány az más… a fiú is más – Nőnap margójára

fiulany3

A lány az más… a fiú is más – Nőnap margójára

 

Gáspár Sarolta az Egyszervolt.hu oldalon az Apróságok című rovatot szerkesztette – 2007 és 2013 között. Korábbi cikkeiből a mindig aktuális témákra térünk vissza. Mert az érték nem vész el!

Nőnap közeledtével a legfontosabb kérdést járta körül: a lány az más… a fiú is más. 

 

Első kérdésem szülés után:
– Milyen?
– Megvan mindene! – mondta az orvos mosolyogva
– De fiú vagy lány? – ismételtem a kérdést, (1973-ban!)
– Persze, hogy fiú, hiszen megvan mindene! – és csodálkozott a doktor, miért nem értettem elsőre.
 0.55mp…mindig aVideó 1. Mi a különbség fiuk -lányok 1.10

 

Mi a különbség fiúk és lányok között? – tettem fel a kérdést óvodásoknak és Ranschburg Jenőnek több mint tíz évvel ezelőtt. A válaszokat ma hallgatva úgy tűnik, hogy a különbség fiúk és lányok között nem változott.

Vagy mégis?

Videó 1. Mi a különbség fiuk -lányok 1.10

A fiuk autóznak, kiabálnak, rövid a hajuk és rosszak, a lányok babáznak, sírnak, szoknyában járnak és jók – a kiscsoportosok szerint. Ranschburg tanár úr a felnőttek magatartásról, amely már a születés pillanatától megkülönbözteti a fiukat és lányokat.
Ma ugye egy kicsit más a valóság, mert…

 

Minták, szerepek: régen és ma

Ma Teréz anyu, Brigitte Jones, esetleg a Szex és New York szereplői a mamák kedvencei, vagy Brad Pitt aki, az előző nemzedéknél nem biztos, hogy férfi ideállá válhatott volna.

Természetes, hogy az oviban főzőcskéznek a lányok, de az is előfordul hogy, autóversenyzők akarnak lenni, míg a rendőröst játszó fiú is lehet szakács…sőt a papás-mamásban ő vállalja a pelenkázást, … ha otthon ezt látja az apukájától is..
Ideálok, mindig voltak és lesznek.
Természetesen a minták is változnak. Hogy kit vagy mit tekintenek követendőnek, melyek a fontos tulajdonságok, értékek, amelyek a jó élet esélyét adhatják egy gyereknek – ezek nagyon sok dologtól függenek. Hogy egy kislány anyuka szeretne-e lenni vagy autóversenyző, abba egyre nagyobb beleszólása van. De hogy mi alapján dönt…

Ma már -talán- nagyobb esélye van annak, hogy a nemek (a nemi szerepek) megítélésében közeledjenek az elvárások a gyakorlathoz. (Vagy fordítva?)

Az életpálya alakulásában, elsősorban a család, szülők, nagyszülők, és az óvoda iskola elvárásai, értékelései a mérvadóak. (Meg a társadalomé)

Video 2. a másságról R.J. 1.20– Ranschburg Jenő Tanár Úr  beszél a másságról

Video 3. R.J. a nemi szerepről 2.40 Ranschburg Jenő Tanár Úr beszéll a nemi szerepekről
Jobb anyukának lenni, mert az nem jár dolgozóba…Az anyu az mos, főz, takarít, az apu szerel, és újságot olvas…ez az otthoni szerepmegosztás az apróságok szerint. Ezt már tíz éve is „javítandónak” tartotta Ranschburg.
A férfi és a női szerepeket nem csak a családban tanulják a gyerekek. Az egész környezet, a társadalom tanítja a fiukat a férfi, a lányokat a női szerepre.

 

De mintha maga a szerep elvárások is változtak volna az elmúlt évtizedben.

Ma már anakronisztikusnak hat a tíz évvel ezelőtti véleménye az ovisoknak az otthoni apa- anya szerepről, munkamegosztásról.

 

Apa mosdik, anya főz…együtt lenni jó

Tanulmányok bizonyítják, hogy a férfiak -a szülésen és szoptatáson kívül – mindenben képesek a hagyományos női szerepköröket betölteni, ugyanúgy képesek teljesen ráhangolódni a babára, mint az anyák, és mindeközben nemcsak a genetika és a hormonok dolgoznak. Egyre többen tapasztalják, hogy a nemek közötti munkamegosztás nem csupán gazdasági kérdés, rengeteg érzelmi haszna van például az apás szülésnek, vagy az apák gyesen töltött idejének, – az egész család szempontjából.

Hogy együtt lenni jó legyen, azt a családon belüli szerepek rugalmassága, a lehetőségek felismerése – és a különbségek elfogadása biztosítja.

Az elfogadást – természetesen – a megismerésnek és megértésnek kell megelőznie.

Gáspár Sarolta új műsorát a Gubancainkat, minden csütörtökön 15-16 óra között a Rádió Bézsben hallgathatják meg.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása