Fel

7 tipp a nehezen alvó szülőknek

alszik

7 tipp a nehezen alvó szülőknek

 

Te is nehezen alszol el esténként? Nem tudod leállítani a gondolataidat? Íme néhány életmód tipp, amely segíthet megoldani a problémádat.

pixel

pixel

gyereksir

Az alvás problémák globálisan behálózzák életünket. Családosok, párkapcsolatban élők és egyedülállók egyaránt küzdenek ezzel a kínos helyzettel, pedig a megoldás sokszor igazán apró dolgokon múlik.

Az életvitelünket mi állítjuk be, de természetesen ehhez sokat hozzá tesz a külvilág, illetve az onnan érkező feladatok és kötelezettségek sora. Azonban hiába nem akarjuk félbe hagyni a teendőinket, minőségi alvás hiányában nem fogunk tudni sikereket elérni.

Íme 7 olyan praktikum, amely elősegítheti az esti elalvás könnyebbségét!

 

esteolvas

Az elalvás előtti utolsó 1 óra

Na ez az az a bizonyos óra, amit a legtöbben összesűrített feladatok megoldásával töltenek el. Megpróbálunk minél több dolgot elintézni még az elalvás előtt, de sajnos ennek köszönhetően pont az álomba szenderülés az, ami nem jön létre egy könnyen. A lefekvés előtti időben olyan tevékenységeket kell végezni, amelyek elősegítik az elme nyugalmát. Egy kellemes fürdő, egy beszélgetés a párunkkal vagy egy kis olvasás kiváló ötlet, ha szeretnénk magunkat ellazítani.

A zsúfolt feladatmegoldás stimulálja az agyunkat, amelynek időre van szüksége (egyénenként változó), hogy a napi problémákat és feladatokat elcsitítsa magában. Azonban ha nem adunk neki erre időt, akkor sajnos ez akkor fog történni, amikor mi már aludni szeretnénk. Ezért érdemes együtt működni a szellemünkkel és segíteni őt abban, hogy pihentető alvást tudjon biztosítani a számunka.

 

esteolvas2

Nem kell a technika

Sokan az elalvás előtti időt számítógépezéssel töltik, vagy az ágyból nyomkodják a tabletet vagy a mobil telefont. Azonban ezek az eszközök szintén az agy ébrenlétét szolgálják és nem pihentetnek minket. Az apró betűk elolvasása fókuszálást igényel, a képek, színek és fények szintén stimulálják az agyunkat.

Ha minden áron ezt az elfoglaltságot választjuk magunknak, akkor a készülék fényerejét csökkentsük és ne tartsuk közelebb az arcunkhoz 15 cm-nél. Így valamivel enyhül a negatív hatása. Lehetőleg olyan témákat olvassunk, amelyek nincsenek ránk erőteljes hatással és ha egy mód van rá, akkor ne játsszunk olyan játékokat, amelyek izgatottá tehetnek minket.

 

jogazik

Próbáljunk ki egy jóga pozíciót

A viparita karani vagy másképpen a lábak az ég felé pozíció a testet és a szellemet nyugodt állapotba helyezi, vallja ezt egy jóga oktató. Maradjunk ebben az állásban kb. 5-20 percig, közben szemünket tartsuk csukva, és próbáljunk meg csak a légzésünkre figyelni – tanácsolja a szakember.

Különböző betegségek esetén (pl. magas vérnyomás) nem tanácsos alkalmazni a technikát, így ha valamilyen krónikus betegséggel élünk együtt, akkor feltétlen kérdezzük ki orvosunk véleményét mielőtt belekezdünk.

 

gyereklampa

Az erős fények elkerülése

Iktassuk ki a lámpa használatát éjszaka. Persze ez nem azt jelenti, hogy a vak sötétben kell eljutnunk egyik helyről a másikra. Például ha éjszaka ki kell mennünk a mosdóba, akkor ne kapcsoljuk fel a fürdőszobai lámpát.

Ez azért fontos, mert a hirtelen jövő erős fény arra készteti az agyunkat, hogy hagyja abba a melatonin nevű hormon termelését, amely az álmosságérzet kialakulásáért felelős.

Használjunk inkább egy halványabb, szórt fénnyel rendelkező kis lámpát, amely segít minket a tájékozódásban, de nem “veri ki az álmot a szemünkből”.

 

huto-elott

Ne az utolsó pillanatban vacsorázzunk

Sokan akkor ülnek le vacsorázni amikor a gyerekek már ágyban vannak. Azonban ez sokszor egy késői időpontot jelent, amely gátolja a pihentető alvást. Legkésőbb a lefekvés előtt 2 órával érdemes vacsorázni.

Ez idő alatt a főbb emésztési folyamatok lezajlanak és a további bélrendszeri munka már nem zavarja az álmunkat. Azonban ha elalvás előtt leterheljük a gyomrunkat, akkor nagy valószínűséggel nehezebben alszunk el és nagyobb eséllyel lesznek rossz álmaink is.

 

pohar-bor

Esténként egy pohár bor

Sokan azt mondják, hogy egy pohár bor az este folyamán elősegíti az alvást. Ez való igaz, de azt viszont nem árt tudni, hogy az alkohol lebontása során (metabolizmus) nagy menyiségű vizet használ el a szervezet, így éjszaka nagy eséllyel ébredünk erős szomjúsággal, hiszen a dehidratált testünk pótolni kívánja az elveszített folyadékot.

Tehát ha este megiszunk egy pohár bort, akkor igyunk meg mellé két pohár vizet is, így elkerülhetjük ezt a kellemetlenséget és élvezhetjük a bor okozta pozitív hatásokat is.

 

tejeskave

Kerüljük a koffein tartalmú ételeket, italokat

Egy kísérlet kimutatta, hogy a koffein fogyasztása 6 órán át hatással van ránk. Vagyis ha mi általában 22 órakor fekszünk le aludni, akkor 16 óra után már nem érdemes kávét, kólát vagy teát fogyasztani.

Sokan azt mondják, hogy nincs rájuk hatással a koffein, mert nem észlelnek különbséget kávé fogyasztás vagy nem fogyasztás esetén sem. Az idő tényező azonban nagyon fontos, így érdemes kipróbálni, betartani.

 

forrás:  http://www.kicsisziv.hu/

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása