Fel

A bátorságpróba

bartos erika

A bátorságpróba

„A bátorságpróba” címmel mesekönyv jelent meg daganatos és leukémiás gyerekek számára az Őrzők Alapítvány kiadásában. A könyv elkészítésére a kisgyerekek körében közkedvelt Bogyó és Babóca mesék alkotóját, Bartos Erikát kérték fel.

A könyv megjelenése igazi kuriózum a mesekönyvek között. Bartos Erika meseírónő illusztrációinak segítségével orvosok, pszichológusok és nővérek, valamint egy szülő meséli el gyermeknyelven a daganatos és leukémiás kisgyermekeknek a betegségüket, és az ezzel járó megpróbáltatásokat. Bartos Erika meséjének titka, hogy a gyermekekről szól, a kórházi mindennapjaikat eleveníti meg úgy, ahogyan az a valóságban is történik. Bemutatja a különböző beavatkozásokat, kezeléseket (a képalkotó vizsgálatoktól elkezdve, a kemoterápián át a sugárkezelésig), így feloldható az ismeretlentől való félelem.

Az Őrzők Alapítvány minden eszközzel igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a hosszú és fájdalmas kezelések során a legnagyobb segítőerő a szeretet és a törődés, valamint a lélek ápolása. „A bátorságpróba” című mesekönyv is ezt a célt hivatott teljesíteni. Az alkotók azt szeretnék elérni, hogy a beteg gyermekek e mese segítségével előzetesen megismerjék azt, ami velük történik majd, és ami rájuk vár a gyógyulásig tartó nehéz időszakban. A daganattal, leukémiával küzdő kisbetegek számára segítséget jelent, hogy egy olyan mese szereplőivel azonosulhatnak, akik hasonló betegséggel küzdenek, és ezzel ők maguk a mese hősévé válhatnak.

A Bátorságpróba mesekönyv hátlapján a szerzők így köszönnek el a gyermekektől: „A doktor bácsi útravalóul a következőket mondta: „A bátorságpróba” jutalmaként, amelyen sikerrel túljutottatok, ti olyan bölcsek lettetek, mint a nálatok tíz évvel idősebb társaitok. Ha felnőttek lesztek, nektek is olyan munkátok lesz, mint a többieknek és ugyanolyan apukák és anyukák lesztek, mint a szüleitek!” A bátorságpróba című könyvet a következő tíz évben minden Magyarországon gyógykezelt daganatos és leukémiás kisgyermekhez szeretné térítésmentesen eljuttatni az Alapítvány.

Az Őrzők Alapítvány a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon. Az Alapítvány legfontosabb célja a Klinikán gyógyuló súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a Klinikán kezelt gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházközeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját.

További információ: a www.orzokalapitvany.org honlapon.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása