Fel

Kerekítő könyvek – Kacagtató babalapozók

kerekítő

Kerekítő könyvek – Kacagtató babalapozók

Ez az első év, hogy harmadik gyermekemmel nem kelünk hetente útra, hogy meglátogassuk Kerekítő manót, hiszen szeptember óta minden napunk az óvodába vezet. Emlékszem, mikor két évvel ezelőtt a második Kerekítő kötet megjelent lányom még nem tudott beszélni, de ránézve a borítóra már körözött is a tenyerében, játékra hívva. Mikor Kerekítő manó szőlőt szemezgetett a foglalkozáson, aznap délután ő is szőlőt kért uzsonnára, ha nem volt, akkor az Érik a szőlő dallal kellett beérnie. Az óvodai beilleszkedés gyermekjáték volt számára, részben a számára már jól ismert rigmusok és dalok által nyújtott biztonságnak köszönhetően.

A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák 3. új, CD mellékletes kötete J. Kovács Judit válogatásával és játékleírásával, a Móra kiadó gondozásában jelent meg, újabb játékos perceket kínálva a kisgyermekes családoknak. A Kerekítő foglalkozások népi mondókatára az újabb kötettel beköltözhet az otthonokba, hogy a mindennapok részévé válhasson. Meglapul benne a levelet író Mátyás Király, az egy lovon vidáman vágtázó szász, oláh bojtár és magyar huszár, megtalálhatjuk a Gyulai várat, az ösküi kerek templomot, és ha igazán huncut a gyermekünk, az utolsó mondókával kiporolhatjuk játékból a fenekét egy ördögös mondókára.

A Kerekítő az első és egyedüli olyan baba-mama foglalkozáshálózat az országban, ahol háromféle heti rendszerességű foglalkozáson – Mondókás Mókán, Bábos Torna és néptáncon, valamint a pedagógusok által tartott Tippentőn – csakis magyar népi eredetű mondókák és dalok szerepelnek. Frissen tálalják régi idők rigmusait, népdalokkal fűszerezve. Országszerte és határon túl, nyolcvan helyszínen elérhető foglalkozásaik látogatói éhesek a régről ismert és kevésbé ismert ölbeli játékokra.

Az, hogy az első kötetek harmadik éve folyamatosan újrajárják a nyomdát annak a jele is, hogy az otthoni mondóka repertoárt mai költők soraival is bővíthetjük a további népi kincsek mellett.

 A Kacagtató babalapozók pedig az otthoni játékrepertoár bővítését szolgálják.

Kacagtató – Ölbeli játékok magyar költők verseire 1., és 2. című babalapozók Szalma Edit és Pásztohy Panka rajzaival jelentek meg. J. Kovács Judit, a kötetekhez kapcsolódó kacagtató honlapon így foglalja össze célját: „Játsszunk a picikkel Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Zelk Zoltán és más költők soraira! Cirókázók, reptetők, höcögtetők, lógázók teremtenek önfeledt perceket és már születéstől körbeveszi gyermekünket az érintés, ölelés, és a mosoly.

A Kacagtató baba lapozó sorozat egy újszerű, szokatlan vállalkozás, melynek köszönhetően híres költőink verssorainak hangulatát már pár éves korban is átélhetik, átérezhetik a kisgyermekek. A kapcsolódó mozdulatkincs számukra is izgalmassá teszi, hisz ebben az életkorban alapvető az érintés, együttmozgás és a végén a kihagyhatatlan csattanó. A szülők, nagyszülők a kicsik érzelmi biztonságát és művészeti nevelésüket támogatva, a népi kincsek mellett, mától nagy költőink soraira is ringathatják, szeretgethetik a kicsiket. A kisdedként megismert sorok később, óvodáskorban új színezetet, tartalmat kapnak, amikor már a teljes verseket tárjuk eléjük. Az összeállításkor fontos szempont volt, hogy nagyanyáinktól örökölt ölbeli játékok mintájára, a 0-3 éves korosztálynak megfelelő terjedelmű szöveget és egyszerű, de változatos mozdulatkincset kínáljak.

A kisgyermekes családokat új kiadványaik kecskedudás, mondókás bemutatójára december 2-án, advent első vasárnapján (10-12:30) a Művészetek Palotájába várják. A belépés díjtalan.

 – AK –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása