Fel

Alkotónapi forgatag május elsején a Skanzenben

skanzen10

Alkotónapi forgatag május elsején a Skanzenben

 

Május első napját alkotókedvvel köszöntik a Skanzenben, hiszen a hagyományokhoz híven idén is megrendezik, sorjában 18. alkalommal az Alkotónapot. Gyerekprogramok garmadájával készülnek, lesz szobrászkodás, batikmese, bábjáték, zene és tánc. Ezen a napon kerül sor az új gyermek-élménypontok felavatására is.
pixel

pixel

skanzen12

A nap témája ezúttal az alkotó családok és a családos alkotások. Az Alkotónapot a hagyományoknak megfelelően az idén is pályázat előzte meg, amelyre több mint 300 munka érkezett. Az ötletesnél ötletesebb pályaműveket a nagyközönség számára kiállításba rendezik, amit a program keretében nyitnak meg május elsején.  A grafikák, festmények mellett akadnak a kiállításban szokatlan alkotások is, ilyen az ablakokba zárt világ, az álom szőtte takaró vagy a nagyik kincses doboza.

 

A délelőtti (10.30-kor kezdődő) amfiteátrumi megnyitón az „Armárium” divatbemutatón lánykák és babáik a Szombathy Márta által tervezett ruhákban vonulnak fel, ezt 10.50-kor a HolddalaNap Zenekar maszkos, táncos, óriásbábos koncertje követi. Ezután kerül sor az alkotónapi pályázat díjainak kiosztására, a kiállítás megnyitására és az új gyermek-élménypontok felavatására.

 

skanzen3

11 alkotó család 57 tagja arra vállalkozott, hogy ezen a napon bemutassa alkotó tevékenységét a Skanzenben. Kiderül, hogy születik egy batikmese, mi kell a virágszőnyeg szövéséhez, hogyan tudja egy Napraforgó mesébe öltöztetni a májusi népszokásokat úgy, hogy a Pereputty zenekar húzza a talpalávalót. Azt is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek, hogy miként lehet mozaikot készíteni a Tiszaderzsi mozaik mintájára. A Kristály Alapítvány kiterjedt családi körében részt vehetnek az érdeklődők a Ki vagyok én? zeneterápiás foglalkozáson, akrobatikus táncot csodálhatnak, vagy akár zenére is festhetnek, míg vetítést néz a család többi tagja. Testvérével közösen írt dalait kortárs hangszereléssel kísérve adja elő Pongó Réka, miközben néptáncosok illusztrálják azt. Szűk Norbert festőművész nagyméretű villámkarikatúrákat készít a modellt álló családokról, amit emlékül haza is vihetnek, miközben felesége, Dezséry Szűk Dorottya fotóművész képeinek mini tárlatát nézhetik, vele beszélgethetnek a fotózás rejtelmeiről. A híres népzenész Csoóri család Kerek zenekarának muzsikájával, a Kovács család árny-bábjátékkal, a Vass-Molnár család pedig mozgásos játékával örvendezteti meg a látogatókat.

 

skanzen8

A rendezvény során a múzeum Felföldi mezőváros tájegysége igazi vásártérré alakult át, ahol a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület mesterei és családtagjai kínálják vesszőből, cserépből, csuhéból, szalmából, fából, szaruból, vászonból készült portékáikat, és engednek bepillantást mesterségbeli tudásukba. Felhangzik majd a kintornás szívbemarkoló zenéje és az Egyesülethez közelálló fiatalokból alakult Hencida zenekar moldvai muzsikája, amire bárki táncra perdülhet. Az alkotásra még május 1-jén is lesz lehetőség; virágszőnyeget szőhetnek, szobrászkodhatnak, batikolt papírból májuskosarat készíthetnek, tűnemezeléssel figurákat, de még a vendégmúzeum, az egri Dobó István Vármúzeum „Gárdonyi-kuckójába” is bebújhatnak a történelem iránt érdeklődők.

 

Részletes program a skanzen weboldalán, IDE KATTINTVA található.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása