Fel

Avokádó – a mexikóiaik körtéje

avocado5

Avokádó – a mexikóiaik körtéje

 

Aligátorkörte, ahogy a mexikóiak hívják, ezt a furcsa zöld valamit. Amiről nem is tudjuk, hogy hova soroljuk, zöldség vagy gyümölcs? Igazából mind a két helyen megállja a helyét, s amellett, hogy nagyon finoman lehet elkészíteni, még védelmez is bennünket a benne lévő sok-sok vitamin és antioxidáns.

 

avocado3

Vegyük – együk 
Amikor a boltban találkoztok az avokádóval, akkor az első legfontosabb teendő, hogy meg kell nyomkodni. Kicsit furcsán hangzik, tudom ez az instrukció, de csakis a puha, már érett avokádót szabad megvásárolni. Sajnos éretlenül szedik le, s ha keményen viszitek haza, akkor várni kell vele pár napot, hogy fel tudjátok dolgozni.

 

avocado4
Vitamin tartalma
Ez a növény a zsírtartalmáról lett híres, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami kiválóan hat a szív- és érrendszerre, s a koleszterinszintre is. Emellett rengeteg vitamint is tartalmaz, B- , C-, E-, A- vitamint, s még rengeteg ásványi anyagot is, így kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat.

 

avocado2Miért szeretjük?

Az avokádóból különleges szendvicskrémet készíthetünk, amelynek íze nagyon egyedi, s amelyet megbolondíthatunk egy kis fokhagymával vagy épp chilivel. A mexikóiak a receptet tovább bonyolítják, akár tonhallal, akár paradicsommal, s akkor máris elkészül a híres Guacamole.

 

avocado6

 Guacamole

 

S míg vendégségben nagy sikert arathatunk a különleges – sokak számára ismeretlen – szendvicskrémmel, addig szépülhetünk is. Hiszen a sok-sok zsírtartalma miatt kiváló az arcbőrre is, főleg a száraz bőrre.

 

avocado1

Arcpakolás recept: 
1 kanál friss avokádó
1 teáskanálnyi méz
1 teáskanálnyi joghurt
A hozzávalókat keverjétek össze, s kenjétek rá a letisztított arcbőrre. Hagyjátok rajta száradni, majd mossátok le! A hatás nem fog elmaradni !

 

 

avocado5
Botanika rajongóknak 
Érdekesség, hogy a magját otthon kicsíráztathatjuk. Fontos, hogy folyamatosan víz alatt tartsuk a magot, s mikor már kirepedt a magja, s megindult a növekedés, akkor ültessük át humuszban gazdag földbe.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása