Fel

Pelenkától a bilihez

pelenka1

Pelenkától a bilihez

pixel

Milyen út vezet a szobatisztaság felé? Tippek, praktikák a cél könnyedebb elérése érdekében.

pixel

pelenka4

Mikor van itt az ideje, mik az első lépések?

A gyerekek átlagosan 2-3 évesen jutnak el abba a korba, hogy szobatiszták legyenek. Ekkor már elég érettek ahhoz, hogy elkezdjük rászoktatni őket a bili használatára. Mindenki számára más válik be, viszont vannak tippek, amelyek több szülő számára nyújtottak már segítséget. Ezért ezeket megosztjuk veletek, hogy nektek is könnyebb legyen a dolgotok, illetve kevésbé stresszes.

 

Amíg nem kezditek elhagyni a pelenkát, addig használjatok olyat, ami textilből készült. Maradinak és elavultnak tűnhet, de ebben az időszakban előnyös a használata. A modern eldobható pelenkák nedvszívó képessége olyan tökéletes, hogy a gyerek nem fogja nedvesnek érezni a lába közét, így a gondolat sem fog eszébe jutni, hogy meglátogassa a bilit. Az első időkben még csak mutatóba használjuk a bilit, mert általában mire odaérünk a bilihez a gyerekkel, már becsúszott a dolog. Ám ha a pici érzi a nedves textil pelenkát, akkor előbb vagy utóbb össze fogja kapcsolni a nedvesség érzetet a bilivel. És ez már egyenes út a sikerhez.

pelenka2

Szerezzünk be minél hamarabb egy bilit. Nem azért, mert idő előtt szeretnénk szobatisztaságra kényszeríteni a gyereket, hanem azért, hogy megismerkedjen vele. Ha ez is ugyanolyan tárgyként fog szuperálni az életünkben, mint bármi más, (pl. tányér, pohár, asztal) akkor nem fogja a kicsi olyan nagy feladatként kezelni a bilibe pisilést, hiszen már ismeri régről.  Pelenkás korában is nyugodtan ráülhet, játszhat közben, vagy nézhet mesét. Aztán, majd ha eljön az idő, megtudja mi is az igazi funkciója. De addig is, az előny, ha megszerettetjük vele.

 

pelenka6

Haladók nyomában

A sikeres használatért ne járjon több mint szóbeli dicséret. Ugyanis ez egy természetes dolog, amiért nem jár jutalom. Ha létrejött a kapcsolat pisi és bili között, akkor dicsérjük meg érte a gyereket. Így tudnia fogja, hogy ez helyes. De azt is, hogy mivel nem kapott jutalmat, ezért nem is olyan nagy szám.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy a gyerek ajándék reményében cselekedjen megfelelően, mert ha egyszer nem kap, akkor többé szándékosan nem fogja használni a bilijét, akkor sem, ha amúgy tudja, hogyan kell. Mutassuk meg neki a wc-t, hogy a nagyok oda járnak, és minden ember így tesz, ha könnyíteni szeretne magát, ez alól ő sem kivétel.

Csak nyugodtan és türelmesen. Ne feledd, hogy gyermeked számára ez egy tanulási folyamat, ami addig a pontig nehéz, amíg megérti, hogy mit szeretnél tőle. Ne légy ideges, ha nem sikerül azonnal, ne gyakorolj nyomást a kicsire feleslegesen. Érdemes könnyeden felfogni a helyzetet, hiszen a legrosszabb, ami történhet, hogy becsúszik egy kis pisi a naciba, vagy a szőnyegre. Maximum segít neked feltakarítani. Légy vele türelmes és segítőkész. Sok gyakorlás, és annál több téves riasztás után sikerülni fog.

 

Cseppmentes éjszakák

Száraz éjszakák. Ha már napközben ügyes a gyerek, akkor már csak egy lépés van hátra, az éjszakai pisilés. Ebbe a projectbe csak akkor érdemes belekezdeni, ha napközben már 100%-osan sikeresek vagytok. Ha már biztos vagy benne, hogy a kicsi időben szól, és tudja tartani addig, amíg a bilihez értek. Idő előtt nem szabad belevágni, mert nem fog sikerülni, és csak rossz érzés marad a gyerekben.

Álmában nem érzékeli olyan hamar az ingert, és csak akkor jut el időben a bilihez, ha már rutinos pisilő. Sokan azt vallják, hogy ha napközben ügyesen pisil a gyerek, akkor inkább használjon el egy pelenkát az esti alváshoz, cserébe mindenki nyugodtan végig alhatja az éjszakát. Aztán a többi meg majd idővel kialakul.

Ha írásunkat hasznosnak véled, akkor talán a fejtetűkkel való küzdelemről szóló cikkünk is érdekes lehet számodra. Az említett írást itt olvashatod.

 

www.kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása