Fel

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum

hubby2

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum

 

Írók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, kiadók, összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, 2015. február 20-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen.

 

hubby4

A megjelenteket – közöttük az alakuló ülést jelenlétével megtisztelő Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát – házigazdaként Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte.

 

A Magyar Gyerekkönyv Fórum céljai között szerepel az utóbbi évtizedben robbanásszerű fejlődést mutató magyar gyermekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe. Az egyesület erre tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), arra is utalva így, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait. A többi mellett ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermekkönyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közegekben élőkre.

 

hubby5

E gondolat jegyében – a február 14-i Nemzetközi Könyvajándék Naphoz is kapcsolódva – az alakuló ülés résztevői könyvajándékokat hoztak magukkal, melyeket a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül kárpátaljai családok számára ajánlottak fel. A közgyűlés megválasztotta az elnökségét is. A szavazás eredménye alapján az elnök: dr. Pompor Zoltán, elnökhelyettes: Jeney Zoltán lett. Az elnökségi tagok: Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta.

 

A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyv szakmában tevékenykedő vagy tevékenykedni kívánókat, továbbá küldetésének érzik, hogy előmozdítsa a gyerekirodalom kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Nem utolsó sorban nemzeti szinten szeretnék népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket.

 

hubby3

Az egyesület tervezi a gyermekkönyv szerzők, illusztrátorok, kiadók évenkénti szakmai díjazását, rendszeres szakmai találkozók, fórumok, műhelyek és továbbképzések szervezését, közönségesemények rendezését, illetve szeretnék elérni, hogy a közoktatásban nagyobb mértékben legyenek jelen a kortárs gyermekkönyvek.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása