Fel

Az internet, mint tanulási segédeszköz

voda3

Az internet, mint tanulási segédeszköz

pixel

“Mit csinálsz? Tanulok!  Az interneten?!?!?!?” Igen anya, a neten…”

Nem reprezentatív minifelmérésem alapján a megkérdezett szülők 99 százaléka a párbeszédben szereplő anyához hasonlóan kétkedve fogadta volna a gyerek válaszait. De vajon miért tartjuk a 21. században ördögtől valónak, ha egy iskolás gyermek a világháló segítségével készíti el házi feladatát, vagy készül fel a történelem dolgozatra?

pixel

pixel

voda4

Digitális generáció

A ma felnövő gyerekek digitális tudása messze meghaladja szüleiét. Ez nem nagy újdonság, valószínűleg mindenki megtapasztalta, amikor gyereke anélkül képes használni egy laptopot, vagy táblagépet, hogy valaha is látott volna ilyet. Tiltanunk tehát nem sok értelme van, annál inkább arra ösztönözni őket, hogy tudatosan, felelősen alkalmazzák ezeket az eszközöket, így pedig kifejezetten hasznukra válhat.

voda2

Az internet nem csak információhalmaz
Ez pedig azt jelenti, hogy egyrészt a gyerekeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy nem csak információt tudnak szerezni, de információt megosztani saját magukról. Ha ez tudatosul bennük, sokkal biztonságosabban tudják majd a tanuláshoz is használni az internetet. Mivel rengeteg információhoz jutnak hozzá nagyon rövid idő alatt, megtanulnak rangsorolni, fontosabb, illetve kevésbé releváns információkat elkülöníteni egymástól. A megszerzett információt aztán le kell írniuk, át kell olvasniuk, tudásuk az adott témáról ezzel fokozatosan mélyül.
Amikor az internet segítségével tanulunk, leggyakrabban az online lexikonokat, a wikipediát hívjuk segítségül, de emellett rengeteg nyelvtanulást segítő applikáció és program létezik. Akár egy hangszeren is megtanulhatunk játszani. Nyelvet tanulni nagyon hatékonyan lehet a filmeken keresztül is, és tudjuk, a legtöbb fiatal már nem a moziban, hanem otthon, a laptopján nézi a filmeket. A szülők felelőssége hatalmas abban, hogy például a filmek  korosztályuknak megfelelőek legyenek.

 

Internetes játékok
A gyerekeket vonzzák az internetes játékok is, ám ezek sem egyértelműen károsak. Ma már rengeteg kifejezetten készségfejlesztő céllal készült játék készül, melyek fejlesztik a stratégiai gondolkodást, vagy a lexikai ismereteket. A hangsúly a mértéken van. Üljünk le gyermekünkkel, ismerkedjünk meg mi is a játékkal és közösen szabjuk meg, mennyi időt tölthet el vele.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása