Fel

Bárcsak beleláthatnék a másik gondolataiba

gondolat4

Bárcsak beleláthatnék a másik gondolataiba

 

Néha nem érted, hogy miért úgy reagál párod/gyermeked, ahogy? Szeretnél belelátni a fejébe, hogy jobban megértsd?

pixel pixel

gondolat1

Nem vagyunk egyformák, mindannyian másképp fejezzük ki a gondolatainkat. Erről készült is egy teszt, amiből aztán írtak egy tanulmányt. 10 emberrel megnézették ugyanazt a filmet, majd arra kérték őket, hogy meséljék el valakinek, aki nem látta.

Az eredmény természetesen nem volt egyező, mind a tíz fő nagyjából egyformán, de egy kicsit mégis másképp élték meg a filmet. Máshogyan értelmeztek jeleneteket, másképp állapították meg a film üzenetét.

Ez persze nem hazugság, csak egy másik nézőpont, amit nehéz lehet olykor megérteni, hiszen mindenkinek a magáé tűnik a leglogikusabbnak.

 

gondolat4

Párunk és gyermekünk

Ők állnak hozzánk a legközelebb, így a legfontosabb az, hogy velük jól szót értsünk. Ehhez persze rengeteg szituációt kell megélnünk együtt, amelyekből sokat tanulhatunk. Egy-egy helyzet során kicsit jobban megismerhetjük a másik gondolkodását, így magát az embert is.

Gyerekek esetében talán könnyebb a helyzet, hiszen az ő személyiségfejlődésüket az első pillanattól kezdve nyomon követhetjük, nem úgy, mint a párunknál. Az ő esetében az élet egy pontján bekapcsolódunk és csak az ő elmesélései alapján tudjuk elképzelni, hogy milyen lehetett az addigi élete. De valószínűleg ha az ő történetét valaki más mesélné el nekünk, akkor biztosan egy-egy részlet másképp hangzana, akár csak a filmes kísérletben.

 

gondolat2

Tehát egy másik ember megismerése nem egy egyszerű feladat, a tudomány, a filmes világ és az újságok is sokat foglalkoznak ezzel a feladattal.

A mozik új animációs meséje is ezt a problémát boncolgatja. Rendkívüli finomsággal közelíti meg a helyzetet, igazán élethű jeleneteken keresztül. Természetesen az animációs filmektől megszokott minőségi humor sem maradhatott ki belőle, de ezzel együtt is igazán tanulságos “mese film”.

Bemutatja, hogy adott pillanatban emberek mennyire más világokban járnak, mennyire más hullámhosszon lehetnek, mennyire másképp érezhetik magukat. Amint megzavarjuk egymást a komfortzónánkon belül, máris másképp kezdünk el beszélgetni a másikkal, pedig látszólag ez egyáltalán nem indokolt.

 

Ezek a helyzetek tudnak felesleges veszekedéseket szülni, amelyeket áthidalhatnánk némi higgadtsággal és őszinteséggel. De sajnos mindannyiunkban kódolt kis élőlények élnek, akik ösztönösen reagálnak helyettünk bizonyos helyzetekben. Ők az érzelmeink. Persze kellő odafigyeléssel uralkodhatunk felettük, de ez nem kis feladat, időigényes és hosszú.

Ha gyermekünkkel és a párunkkal szeretnénk harmóniában élni, akkor fogadjuk meg a tanulmány és a film üzenetét. Legyünk türelmesek és figyeljünk egymásra. Ne megfelelni akarjunk, hanem próbáljuk jól érezni magunkat. Ne követelőzzünk, hanem próbáljuk együtt elérni a céljainkat. Ne uralkodjunk, hanem fogjuk egymás kezét. Ne hozzunk hirtelen döntéseket, mert később megbánhatjuk. Ne vezessük le a stresszt azokon az embereken, akiket a legjobban szeretünk.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása