Adventi készülődés Béres Alexandrával
Advent első vasárnapján már meggyújtottuk az első gyertyát. Elérkezett a készülődés, a befelé fordulás ideje. Béres Alexandrát arról faggattuk, hogyan teszi varázslatossá ezt az időszakot, mivel készül az ünnepre?
Nálunk az adventi készülődés nagyon izgalmas időszak. Mindenki nagyon várja a karácsonyt. Ilyenkor, mikor kint hideg van egyre több időt töltünk bent a szobában, sok-sok teával, finomságokkal.
Melyik a kedvenc teád? Van valami különlegesség?
A gyerekek ilyenkor kimondottan a bogyós teákat kedvelik , pl. a csipkebogyó vagy az erdei gyümölcs teát. Megpróbálok odafigyelni, hogy olyan teákat adjak nekik, amelyek nemcsak finomak, de erősíti az immunrendszerüket, s persze ez igaz az ízesítésre is. Az én kedvencem ilyenkor egy japán zöld tea, a genmaichát szoktam ilyenkor kortyolgatni.
Mi a helyzet az ételekkel? Milyen finomságok kerülnek ilyenkor az asztalra?
A természetesen édes ízek dominálnak ilyenkor a konyhámban. Gondolok itt az édes burgonyára, a sütőtökre, a gesztenyére. Ezekből az alapanyagokból fantasztikus ételeket lehet készíteni, s nemcsak finomak, hanem az illatuk is nagyszerű, ami ilyenkor belengi a lakást.
S a karácsonyi sütemények? Hogyan tudsz odafigyelni, hogy ne legyen túl megterhelő, túl édes?
Természetesen az édességek területén is próbálok tudatos lenni, cukor helyett – ha szükséges – természetes édesítőszert használni. De ilyenkor azért egyszer a klasszikus mézeskalács is az asztalunkra kerül. a készítéséről, illatáról nem tudunk lemondani! Anélkül nem karácsony a karácsony, ez is kell a misztikumhoz, a varázslathoz. Hiszen a lányaimnak ez nagyon fontos. Pannának és Flórának ez az időszak a várakozásé. Panna már tudatosabban éli meg az ünnepet, hiszen már 7 éves, Flórának, pedig aki most 2 éves, neki most kezdődik el a csoda, a varázslat.
Mit ajánlasz, a karácsonyi eszem-iszom mellett hogyan vigyázzunk az alakunkra? Mit együnk, mit tegyünk?
Én annak a híve vagyok, hogy egész évben ugyanazt az étkezést kell tartani, azaz mindig odafigyelve magunkra. Nem érdemes abba a csapdába esni, hogy ilyenkor télen eltakar a ruha, nem látja senki, s büntetlenül ehetünk. Ahhoz, hogy tavasszal csinosak legyünk, már ilyenkor oda kell figyelnünk magunkra. Fontos, hogy az edzéseket ne hagyjuk abba, ugyanúgy tornázzunk. Tudom ilyenkor sokkal nehezebb elmenni reggelente a hidegben, s este a már sötétben futni. Viszont ilyenkor érdemes például a Youtube csatornámon – ahol rengeteg edzés program van – együtt tornázni velem. A mozgás rengeteg boldogság hormont termel, amelyre ilyenkor télen még nagyobb szükségünk van!
Béres Alexandra különleges receptje:
Kókuszos banánleves
4 személy részére
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
4 db banán
60g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 vörös és zöld chili (gyerekekkel kihagyható)
2 teáskanál olaj
500 ml kókusztej
400 ml tyúkhúsleves alaplé
1 lime leve
1 csokor koriander
só
20g banán chips
- Hámozzuk meg a banánt és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg a vörös- és fokhagymát, aprítsuk fel. Daraboljuk fel a chilit.
- Egy lábosban hevítsük fel az olajat. Közepes lángon 2-3 percig pároljuk a banánt, a vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a kókusztejet és tyúkhúsleves alaplét, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a lime levét és a sót. Melegen, banánszeletekkel, chilivel, korianderrel és banán chips-szel díszítve tálaljuk.