Fel

Biztonságos biciklizés – 4 tanács, amelyekre mindig figyeljetek!

cambodia-family-cycling-tour-4-days

Biztonságos biciklizés – 4 tanács, amelyekre mindig figyeljetek!

Az őszi szezonban szinte mindennapos közlekedési eszközünk a bicikli. Akár városban, akár egy túra során használjátok, fontos, hogy figyeljetek magatokra, társaitokra. Négy tanács, hogy biztonságosan kerekezzetek az utakon!

 

 

Láthatóság

Talán ez a legfontosabb a biciklizés során. Lakott területen a biciklisávok megkönnyítik a közlekedést, de esténként ott is érdemes felvenni láthatósági boka- vagy karszalagot! Hiszen az autók fénye, ha rávilágít, rögtön észrevesznek bennünket! A láthatósági mellény még egy plusz segítség, s persze a bukósisakról se feledkezzünk meg, mely nemcsak véd, hanem arra is lehet fényvisszaverő csíkokat ragasztani. Ha kisgyerekeket viszünk, akkor mindig válasszuk a biztonságos gyereküléseket. A lábuk soha ne érjen le a bicikli küllőéig, mert az balesetveszélyes lehet! Játékokat se vigyenek magukkal, mert elveszíthetik menet közben, inni és enni is csak óvatosan!

 

 

 

 

 

The B Family bikes around Madison, Wisconsin on May 2, 2016. Beth Skogen Photography - www.bethskogen.com

 

A jó bicikli

A biciklizésnél fontos, hogy mindig a korosztálynak megfelelő méretű biciklit válasszunk. A gyerekek lába mindig érjen le stabilan a földre, ha túl nagy a bicikli, akkor máris balesetveszélyes lehet, hiszen nem tud könnyedén megállni, vagy leszállni a kerékpárról. Ha pedig túl alacsony már nekik, akkor a térdük, lábuk fog megfájdulni a kerekezés során. Fontos, hogy a fékek állapotát is mindig ellenőrizzük! S a bicikliláncokat olajozzuk át, nehogy menet közben essen le, s akkor az ijedtség miatt akár balesetveszélyes helyzetbe is kerülhetnek a gyerekek! Lámpa feltétlenül legyen a biciklin, elöl és hátul is. Tanítsuk meg a gyerekeknek a lámpa használatát! S egy jó csengő is a segítségükre lehet, de ezt is csak ésszel használják! Hiszen feleslegesen ne ijesztgessék a másik biciklist, vagy a gyalogosokat!

 

 images

 

Hosszú túrákra

Ha hosszabb túrákra megyünk, akkor érdemes előre bepakolni élelmet, innivalót, hogy menet közben mindig kéznél legyen az elemózsia. Kisebb gyerekeknek mindig tegyünk be váltóruhát, esőkabátot! A másik fontos csomag egy kisebb elsősegélydoboz legyen, amelybe kötszereket, fertőtlenítőt pakolhatunk be. S természetesen térképet is készítsünk be, ha esetleg olyan terepen mennénk, ahol még nem jártunk!

 

Biztonságos biciklisávok

Budapesten, s egyéb nagy városokban már kialakítottak biciklisávokat, ahol biztonságban kerekezhetünk. De ezen az úton is fontos, hogy tisztában legyenek a kicsik a kresz alapszabályaival. A jobbkéz szabályt érdemes nekik megtanítani, hiszen az útkeresztezéseknél ez életmentő tudást jelenthet. Hogyan jelezzünk, ha be akarunk valamelyik irányba fordulni? A gyerekek könnyen megértik, hogy a jobb vagy a bal kezüket tartsák ki, de a legjobb, ha a szülőket, vagy a nagyobb gyerekeket utánozzák ilyenkor.

A biciklisávban közlekedőknek ugyanúgy kell figyelni az autókat, mint a gyalogosoknak, sőt talán még jobban! Természetesen az autósok is figyelik a bicikliseket, de a legtöbb baleset ilyenkor szokott előfordulni, hogy nem látják jól a biciklisávban közlekedőket. Ilyenkor inkább fékezzünk le, hagyjuk elmenni az autót, s várjuk meg míg biztonságos lesz az út, s csak akkor induljunk el!

Az egyszerűbb táblákat is elmagyarázhatjuk a gyerekeknek. Fontos a stop tábla ismerete, ahol feltétlenül meg kell állni, vagy a behajtani tilos tábla. Az ilyen utcákba biciklivel könnyedén tudunk haladni, de tudnunk kell, hogy nem szabályos! Hiszen szembe jönnek az autók, s nem biztos, hogy ki tudnak kerülni bennünket! A közlekedési lámpák ismerete is rendkívül fontos, hiszen nemcsak az autósokra érvényes a piros, hanem a biciklisávban közlekedőknek is! Sok helyen már a bicikliseknek is kiraknak – jól látható helyekre – kis jelzőlámpákat, amelyek segítik a közlekedésben őket!

 

Family_Bike_Ride_2_1729538335

 

A közös családi biciklizés, amellett, hogy mindenkinek nagy élmény, egyfajta tanulás is. Készítsük fel a gyerekeket, hogy minél biztonságosabban, magabiztosabban közlekedjenek az utakon!

 

Jó kerékpározást!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása