Fel

Biztonságosabb Internet Nap 2013 – „Net-riszpekt!”

Biztonságosabb Internet Nap 2013 – „Net-riszpekt!”

A Biztonságosabb Internet Napot ma már a világ több mint 100 országában, köztük Magyarországon is – minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg. A nap idei témája a „Jogok és felelősségek az online világban”, s az ehhez kapcsolódó jelszó a “Net-riszpekt!”

 

10 éve a gyerekek védelmében

Az Insafe és az Inhope (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az internet forródrótok nemzetközi egyesülete) immár 10. alkalommal ünnepelte a Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID). Alapcélja változatlanul az, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) program akciótervének keretein belül felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra is. A szervezők ezért fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, a szülőket és a pedagógusokat a veszélyekről és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is. Informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze Magyarországon is, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

 

„Net-riszpekt!” itthon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) program hazai konzorciumvezetője a HP Magyarország támogatásával minikonferenciát szervezett erre a napra Budapesten és Szegeden is. A SID budapesti sajtótájékoztatóján dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke elmondta, hogy nagyon fontos a biztonságos internethasználatra felhívni a felhasználók figyelmét, hisz nap mint nap kerülünk kapcsolatba a neten adathalászokkal, visszaélőkkel vagy akár zaklatókkal. Véleménye szerint a cél az, hogy ne csak ezen az egy napon foglalkozzunk a biztonságos internethasználattal, és tartsuk be az erre vonatkozó íratlan szabályokat, hanem az év minden napján tartsuk ezt szem előtt. Ezért is fontos az oktatás, az információk átadása. „Nagy öröm számunkra, hogy a SIP oktatói 2012-ben országszerte csaknem 1000 előadást tartottak 9-18 év közötti gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak” – tette hozzá.

Miszlai Róbert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Infomédia szabályozási főosztályának vezetője felhívta a figyelmet az NMHH Internet Hotline szolgáltatására mely egyrészt tanácsokat ad arról, hogyan kell biztonságosan és felelősségteljesen használni az internetet, másrészt itt bárki bejelentheti, ha kiskorúakra veszélyes vagy jogellenesnek vélt tartalmakat észlel, illetve segítséget is kaphat, ha bajba került a világhálón.

A HP Magyarország képviselője a rendezvény másik szervezőjeként elmondta, hogy cége a Safer Internet Plus (SIP) konzorciummal együtt tavaly indította útjára azt a programot, amelynek célja az internetes biztonsággal kapcsolatos oktatási program bővítése és fejlesztése. A program kezdeményezője dr. Krasznay Csaba, vállalatának teljes támogatásával, arra hívta fel az IT-biztonsági szakma képviselőit, hogy a SID alkalmából vidéki településeken folytatott önkéntes felvilágosító munkával segítsék a programot. A kezdeményezés eredményeként tavaly több mint 50 önkéntes szakértő munkájával több iskola mintegy 1000 tanulójának internetes biztonsággal kapcsolatos oktatása valósult meg.

A Microsoft évek óta támogatja a SIP magyarországi programját. Szilágyi Bernadette, a Microsoft programmenedzsere elmondta, a YouthSpark programjukon keresztül mindent megtesz a figyelemfelhívás érdekében, 2012-ben például 30.000 diákot, oktatót, trénert és érdeklődőt fogadtak, oktattak. Hangsúlyozta: természetesen 2013-ban is szívesen fogadnak és látogatnak osztályokat, csoportokat, ahol ingyenes tréningeken, szórakoztató formában mutatjuk be az internetezés legfontosabb veszélyeit, illetve az elkerülés módszereit”.

 

Rajzfilmsorozat az EU-Kids Online felmérés alapján

A UPC az Insafe anyaszervezetével, a European Schoolnettel együttműködve tájékoztató kisfilmet készített a szülők számára a gyermekek internetes biztonságáról. A “Kivel beszélgetnek gyermekeink?” című háromperces rajzos videofilm egy sorozat első része, amely segítséget kíván nyújtani a szülőknek ahhoz, hogy elsajátítsák a gyermekeik internetes biztonságához szükséges ismereteket, és ez alapján támogassák gyermekeiket a lehetséges veszélyek felismerésében és önmaguk jobb védelmében.

Az Európa-szerte 25 ezer gyermek és felnőtt megkérdezésével elvégzett EU Kids Online felmérés tanulságain alapuló animációs film praktikus tanácsokat nyújt nyolc olyan témában, amelyekkel a fiatalok szembesülhetnek az internet használata során A témakörökről részletesebb leírást és gyakorlati tanácsokat is kaphatnak a szülők a külön letölthető tippgyűjteményekből.

 

A szülők felelőssége és lehetősége

Rakoncza Zsolt, a Symantec fogyasztói üzletágának, a Nortonnak a vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy tapasztalataik szerint minden ötödik gyerek bevallottan tesz olyan dolgokat titokban az interneten, amelyekről tudja, hogy szülei nem engednék meg neki. Mivel folyamatosan nő a különböző netes támadások kockázata, és ezek már a közösségi oldalakon és a mobiltelefonokon keresztül is elérhetik a felhasználókat, nagyon fontos megtanítani a gyerekeket arra, mit kell tenniük az eszközök és saját maguk védelme érdekében.

Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetője, a SIP program helpline képviseletében elmondta: A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány elsődleges feladata a 116-111 Lelkisegély-vonal és a 116-000 Eltűnt Gyerekek Vonala működtetése, és a bajba jutott gyerekek segítése. Évről évre egyre több vészhelyzeti hívást fogadnak a Kék Vonal szakemberei az internetes zaklatás, internetes tartalommal való visszaélések témában. Éppen ezért fokozott figyelmet fordít az alapítvány a prevencióra, a biztonságos internethasználat megismertetésére és a fiatalok képzésére.

 

– nyp –

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása