Fel

Tárgyas ragozás a Néprajziban

Tárgyas ragozás a Néprajziban

Különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban. Tárgyas ragozás – szubjektív etnográfia címmel. Klasszikus néprajzi témák, régi és mai tárgyakat állítanak ki, 33 tárgy és 7 kép látható, melyek egyszerre meglepőek és szokatlanok, mégis maguktól értetődőek.

Tanulmányi kiállítás

A most nyíló tanulmányi kiállítás az oktatási évhez igazodik, és rendhagyó múzeumi szemeszterként működik, mely minden korosztály számára izgalmas lehet. A kiállított tárgyak különlegesek, régi és mai darabok. Vannak köztük formatervezett egyedi tárgyak, vagy díszítőelemekkel megmunkáltak, vagy éppen ősformákat tükröznek vissza. A lényeg, hogy mind-mind eltérő, különleges és más, amelyek között látszólag semmilyen kapcsolat nincs. S itt kezdődik a feladat, a múzeumpedagógia: a látogatóknak kapcsolatot kell keresniük az egyes tárgyak között. Van-e hasonlóság egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között, a formai hasonlóságon túl?

Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amit egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról egy kézzel faragott támlásszék és mit, egy fóliából hegesztett felfújató fotel?

 

Mesélő tárgyak – különleges katalógus DVD

A kiállításon a múzeumi gyűjtemény mesél, s a szervezők célja, hogy megpróbálják egy más szempontból megvilágítani a múzeumi kiállítást a diákok számára. Kérdéseket tesznek fel, hogy miről mesélnek tárgyak, kik a mesélők – s igyekeznek a válaszokat közösen megtalálni.

A kiállítás munkatársai valamennyi korcsoport számára kínálnak speciális, interaktív órákat. Az általános iskolások, középiskolások és egyetemi hallgatók rendhagyó kiállítási gyakorlatok keretében ismerhetik meg a szokatlan tárgyakat és a kiállítás jelrendszerét.

A TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kísérő kiadványa szintén egy újszerû kísérlet: katalógus és hangoskönyv egyben. A DVD a kiállítás teljes tárgykollekcióját, a tárgyak leírását és hanganyagát publikálja, ezen felül kiegészül a kiállítás múzeumpedagógiai koncepciójának leírásával, a használatot segítő segédanyagokkal is. A DVD-n 7 szkeccsben meghallgatható a kiállítás hét témaköréhez készített hangjáték, amely hanginstallációként a kiállításban is szerepel.

A kiállítás 2013. február 22-én nyílik és június 16-ig tart nyitva.

 

A kiállítás weboldala

 

– AK –

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása