Fel

Bábkönyv és kiállítás

00002

Bábkönyv és kiállítás

 

Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány kalandjait csaknem egy évtizede kezdte el írni és rajzolni Bartos Erika. A kisóvodásokhoz szóló történeteket egyszerű, kontúros figurákkal és tiszta színekkel rajzolta meg. A mesék egy részét már a kezdetektől fogva bábműsor formájában is bemutatta Bartos Erika, aki maga készítette a bábokat és a díszleteket.

A bábkönyv ötlete a kezdeti időkben is felmerült. Bartos Erika már a legelső kötet megjelenésekor megvarrta a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjével karöltve bejárta az országot, könyvtárakat, óvodákat, ahol rendszeresen elbábozták a Bogyó és Babóca meséket. A paraván egy ágytakaróval letakart vasalódeszka volt, s a mögé bújva mesélték el a rövid történeteket. Maga a kötet azonban egészen mostanáig váratott magára.

Tucatnyi Babóca készült

 

– Térben mutatja majd meg a legkisebbeknek az eddig rajzosan megismert mesevilágot – mondja Bartos Erika az új kötetéről, amin másfél éven át dolgozott. – Hosszú előkészítő-tervező munkára volt szükség, hiszen nem lehet javítani a kész képeken. Nem olyan, mint egy rajz, amit az utolsó pillanatban is lehet módosítani. Egyenként összeállítottam a jeleneteket: megvarrtam a szereplőket, megformáltam a díszleteket, helyszíneket, elkészítettem az apró házakat, az erdőt. Lesz a könyvben közeli kép, távoli tájkép, belső terek: szoba, konyha, és így tovább. Babócából összesen tizenkettőt varrtam: kicsit, nagyot, szomorút, vidámat, utcai ruhában, hálóingben, fürdőruhában – ahogyan az elrendezés megkívánta. A házakat is több méretben készítettem el. A távoli tájképhez kisméretű házak kellettek, a közeli fotókhoz nagyobbak, illetve ahol a belső tér is látható, ott még nagyobb lett a ház. Ez egy kifejezetten időigényes könyv, de minden részletén örömmel dolgoztam.

 

Bábfilmes a bábkönyvről

 

A mindenki által ismert Mirr-Murr, Misi Mókus, Legkisebb Ugrifüles – s még számos más bábfilmsorozat alkotója, Foky Ottó bábtervező, bábfilm alkotó így ajánlja Bogyó és Babóca bábkönyvet: „Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság. Nyolc évtizeddel túl a gyermekkoromon – bár már színről színre látok – kívánom e mesék olvasóinak, hogy a kaleidoszkóp varázstükrén át lássák a világot.”

 

Bábkiállítás megnyitó mesevetítéssel

 

A Bogyó és Babóca bábkönyvhöz készült 17 db nagyméretű, eredeti és egyedi díszletet, bábjelenetet a közönség élőben is megtekintheti a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában nyíló kiállításon. A kiállítást Richly Zsolt nyitja meg, Bartos Erika pedig mesevetítéssel várja a kicsiket és nagyokat 2012. június 12-én 16:00-kor.

 

A bábkönyv eredeti díszleteiből kiállítás nyílik a Millenáris Teátrumban az Ünnepi Könyvhetet követően. A kiállítás két hónapon át nyitva tart, az eredeti díszletek június 12-től augusztus 12-ig megtekinthetők.

Bogyó és Babóca bábkiállítás megnyitó

Millenáris Teátrum, Piros-fekete galéria

2012. 06. 12.- 08. 12.

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása