Fel

Százholdas újság a gyerekirodalomról

00004

Százholdas újság a gyerekirodalomról

 

A 83. Ünnepi Könyvhéten – vagy inkább a 11. Gyermekkönyvnapok alkalmára jelentette meg ingyenes gyerekirodalmi magazinját a Pagony Kiadó, Százhold címmel. A cél: közelebb vinni a kortárs gyermekirodalmat az olvasóközönséghez.

Százholdas a Pagony

A Pagony kiadó régóta tervezte egy saját magazin kiadását, s több mint 125 saját kiadású kötet után látta elérkezettnek az időt, hogy egy irodalmilag igényes, kritikákat, ajánlókat, élménybeszámolókat tartalmazó újságot jelentessen meg a kortárs gyermekirodalomról. A kiadó legfontosabb célkitűzése a Százhold magazin elindításával – mely a tervek szerint évente két alkalommal jelenik majd meg -, hogy segítsen a szülőknek eligazodni az olvasmányok útvesztőjében.

A Százhold magazin korosztályonként ajánl igényes olvasnivalót, mesékkel, játékokkal. Az első évfolyam első számában egy nagyméretű Bogyó és Babóca poszterrel kedveskedik a kisebbeknek és nagyobbaknak. Az újság elérhető a 83. Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren és környékén és a szegedi Könyvhéten is.

 

Az első gyerekkönyvesbolt

 

A Pozsonyi Pagony Budapest első gyerekkönyvesboltja, ahol a 0-14 éves korosztály és szüleik a lehető legteljesebb választékot kapják a nekik, illetve róluk szóló kiadványokból. A mindennapok során azután hamar kiderült, hogy a közönség érdeklődése messze nagyobb a kínálatnál – azaz hiány mutatkozik az igényes és értékhordozó gyermekkönyvek terén. Ennek pótlására kezdett el 2006-ban a Pozsonyi Pagony fokozatosan áttérni a gyermekkönyvek kiadására. 2007 és 2010 között minden évben a Pagony-könyv nyerte el az IBBY Év Gyerekkönyve Díját: 2007 – Berg Judit: Rumini; 2008 – Czigány Zoltán: Csoda és Kósza, 2009 – Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér: 2010 – Máté Angi: Volt egyszer egy. Könyveik közül jó néhány bekerült az ajánlott olvasmányok közé, és sok iskolában nagy kedvvel olvassák.

 

A gyerekkönyv is irodalom!

A Pozsonyi Pagony kiadóként, csakúgy, mint gyerekkönyvesboltként, a minőségi gyerekkultúra elkötelezett híve. Célja, hogy a gyerekirodalom a szépirodalom perifériájáról bekerüljön a valós irodalmi vérkeringésbe, hogy a figyelmet felhívja a gyerekkönyvek fontosságára, és arra, hogy a könyvekkel való ismerkedést nem lehet elég korán elkezdeni. Szeretnék, hogy gyerekek kezébe olyan könyvek kerüljenek, amelyek szövegileg, képileg egyaránt igényesek. Elsősorban kortárs magyar szerzőket és illusztrátorokat foglalkoztatnak, ugyanakkor igyekszenek bemutatni olyan külföldi szerzőket, illusztrátorokat is, akik Nyugat-Európában vagy Amerikában évtizedek óta ismertek és elismertek, Magyarországon azonban eddig nem vagy alig jelent meg könyvük.

Pozsonyi Pagony
1137 Budapest, Pozsonyi út 26.
Tel.: 239-02-85
hétfőtől péntekig 10-19,  szombat 10-18 óra
http://www.pagony.hu/

-nyp-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása