Fel

Borka Jóga – meditáció gyerekeknek

hqdefault

Borka Jóga – meditáció gyerekeknek

Borka és a varázsruha címmel ismerhettük meg egy kislány kalandjait generációkon keresztül. Most a mese írója Gurmai Beáta egy új kisfilmmel jelentkezett – Borka jóga címmel, amelyben meditálni hívja a legkisebbeket, no meg a szüleiket. Az írót kérdeztem, hogy miért tartotta fontosnak ezzel kezdeni a sorozatot? 

 

“A meditációt nagyon fontosnak tartom, hiszen túlpörgetett, agyonstresszelt és permanensen online világunkban elképesztő nagy szükségünk van egy ilyen jellegű teljes kikapcsolásra, kikapcsolódásra. – meséli Gurmai Beaáta. Ugyanilyen fontos, hogy a relaxáció más formáit is beépítsük a mindennapjainkba: lehet ez egy (erdei) séta, egy hálaadó ima, egy könyv, egy forró fürdő vagy egy finom tea. A meditáció rendszeres gyakorlása nemcsak nyugodtabbá tesz, hanem elfogadóbbá is, és a minket érő agressziót is könnyebben tudjuk feldolgozni.

Tudatosan nem film készült, nincs is a nyitó képen túl érdemi vizuális inger. Így csukott szemmel indulhatunk a belső utazásra, hiszen kizárólag a hangot halljuk. A hang kiválasztására ezért is nagy hangsúlyt fektettem. Hosszú keresés után Csépai Eszter színésznő és – ezt csak később tudtam meg – jógatanár gyönyörű hangját választottam. Az ő hangja egyébként a Borka és a varázsruha több epizódjában is felbukkan.

 

Amikor összeállítottad a meditáció szövegét, mi volt az alap? Mi volt a cél?

 

Bár évtizedek óta jógázom, szerettem volna profival dolgozni együtt a szövegen. A baráti ajánlások mind egy, szintén nagycsaládos, jógaoktató, Csuday Dóra felé mutattak. Amikor megnéztem a honlapját, azt a Goethe idézetet láttam viszont mottójaként, amit magam is mottóul választottam a Borka-projekthez. No, ez nem lehet véletlen, gondoltam, és tényleg: bár sohasem találkoztunk, nagy harmóniában, sietség nélkül dolgoztunk együtt. Több relaxáció szöveget is kidolgoztunk – én pedig ezeket az ő beleegyezésével formálni kezdtem. Egyrészt játékosabbra írtam a szövegeket, másrészt áthelyeztem bizonyos hangsúlyokat. Számomra fontos volt, hogy a jógának ne a spirituális része jelenjen meg, hiszen nem ez a vallásom. Ugyanakkor bizonyos számomra fontos értékeket igyekeztem megjeleníteni. A még nem publikált szivárvány buborék relaxációban megjelenik például a család, és néhány olyan kiegészítés is belekerült, amelyeket fontosnak tartok. „(Az) Ibolyakék fénygömb körülölel… hited erős és bízol abban, hogy az élet érted van” mondat például bővült azzal a lényeges kiegészítéssel, hogy: „Te pedig másokért”.

 

Miért tartod fontosnak, hogy a gyerekek meditáljanak? Családodban kipróbáltad már?

Mivel sajnos a gyerekeink életét is meghatározza stressz és a folyamatos stimuláció – „hála” a betegesen permanens online létnek, és az egészségtelen túlkínálatnak, – ezért tartottam és tartom fontosnak, hogy a gyerekek is minél korábban kipróbálják a meditációt, és megtapasztalják az ennek köszönhető nyugalmat, felfrissülést.

Igen, kipróbáltuk. Először a lányaimon, a lányaimmal. Együtt csiszolgattunk, próbálgattuk. Többek között az eredetileg túl sok „csilingelést” zavarónak találták és elvetették, de a tenger hangja vagy a madarak csicsergése plusz került bele az ő javaslatukra. Azóta is rendszeresen gyakorolunk együtt.

Az igazi meglepetés Anyukám volt. Legnagyobb örömömre Ő is kipróbálta, és elismerően nyilatkozott.

Milyen visszajelzéseket kaptál? 

Az első visszajelzések egy nyári cirkusztábort tartó jóga oktató barátnőmtől érkeztek. Ezt írta: „Óriási siker volt! Mindenki rögtön kérdezte, hogy “lesz holnap is?”

Egy gyerkőc be is aludt!”.

 Hogyan tovább? Milyen jóga videókat szeretnél készíteni?

A főbb ászánákat bemutató, egyszerű jóga videókat szeretnék készíteni. Olyan gyakorlatsorokat, amelyek egyformán végezhetők a kicsik, a szülők és akár nagyszülők, dédszülők számára, vagyis az egész család együtt gyakorolhat. Milyen klassz lenne, ha a nagyszülők egy jó kis jógával indítanák az unokázós napot (is) és egy közös relaxációval zárnák.

 

letöltés

 

Miért tartod fontosnak, hogy a gyerekek jógázzanak? Személyes indíttatásból? 

Huszonévesen voltam először jóga órán. Azóta a jóga hosszú évekre beépült az életembe és mindaddig, amíg egy költözés miatt abba nem hagytam, nem is sejtettem, hogy milyen áldásos hatása van a mindennapjaimra. Később már tudatosan kerestem a jógastúdiókat az otthonaim környékén, és több vállfaját is kipróbáltam a jógának. Kismamaként is folytattam, és a szülések után otthon, jógavideókkal próbáltam magam szinten tartani. Tavaly egy rendkívül izgalmas, francia jógaórára jártam, nagyon szerettem, ahogy milliméterre pontosan, aprólékosan építettük fel a gyakorlatokat. Sajnos a térdem miatt szünetet kellett tartanom. Amikor fokozatosan újrakezdtem a youtube-on elérhető remek jógavideók között szemezgettem, és találtam több nekem megfelelőt. A lányok gyakran bekapcsolódnak néhány gyakorlatra. A jógán kívül, egy különösen stresszes időszakban autogén tréningre jártam néhány évvel ezelőtt, nagyon szerettem, jó hatásai voltak. A hangsúly ott is a rendszeres gyakorláson van.

Kiknek ajánlod? Hogy fogjanak hozzá? Mit ajánlanál a szülőknek, akik kipróbálják a gyerekükkel? 

A meditációt nem lehet túl korán vagy túl későn elkezdeni, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Már magzatként érzékelhetjük a stresszt vagy éppenséggel a nyugalmat, ezért lehet fontos, hogy már a várandós édesanyák is kipróbálják, gyakorolják. De segíthet éjszakázó, hullafáradt s ezért ingerlékeny szülőknek vagy éppen a nagyszülőknek, akik számára az unokák érkezése vagy a viselkedése lehet kihívás. Ha már „alanyi jogon” relaxáló, vagyis picit nagyobbacska gyerekünk van, és még nem vágtunk bele a meditációba, akkor ez a legjobb pillanat, hogy együtt kipróbáljuk ezt az áldásos hatású „kalandot”. Mindegy, hogy ki kezdi. A családban az a jó, hogy oda-vissza tanítjuk egymást.

Az első gyakorlásokhoz, – mindaddig, amíg tanuljuk, amíg nem válik könnyen, automatikusan előhívhatóvá a belső nyugalom – , addig mindenképp érdemes rászánni egy kicsit több időt, és egy nyugodtabb pillanatot választani. Akár néhány kuckózós délutánt, vagy egy-két nyugodt estét. S ha már megvan a know-how, törekedjünk arra, hogy akárcsak a fogmosás, a relaxáció is beépüljön napi rutinunkba. Ha az egészséges fogak megérnek néhány percet naponta, a lelki egészségünk is feltétlenül megéri.

 

A Borka jóga itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=IOV0N9DrFpY

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása