Fel

Kütyük kontra fegyelmezés – edukációs programokkal (is) érkezik a Kidexpo

shutterstock_619803965

Kütyük kontra fegyelmezés – edukációs programokkal (is) érkezik a Kidexpo

 

 

A mai gyerekek számára szinte alapvetés, hogy okoseszközöket használnak. Mobil, táblagép, televízió és persze a sok-sok alkalmazás. Valljuk be, szülőként alig tudunk lépést tartani velük, de vajon ennek mindenképpen így kell lennie? Hol az egészséges határ, mennyit engedjünk, és mennyire legyünk mi magunk is jelen a közösségi médiában? Az ország legnagyobb kisgyerekes családoknak szóló rendezvényén sok más hasznos információ mellett az okoseszközökről, valamint a biztonságos internethasználatról is szakértői tanácsokat hallhatsz. Gyertek el november 22-24. között a KidExpóra, és zökkenjetek ki a mindennapok megszokásából a változatos programoknak és a több mint 200 féle játékújdonságnak köszönhetően!

 

 

Képernyőfüggés

 

Első lépésként érdemes megvizsgálni, hogy mennyi időt tölt a gyerek a képernyő előtt. A képernyőfüggőség természetesen nem azt jelenti, hogy a gyerek időnként megnéz egy-egy kiválasztott mesét, filmet a tévében vagy a számítógépen, hanem azt, hogy folyamatosan megy a televízió a háttérben. Így a gyerekek, ahelyett, hogy mozognának, levegőn lennének, esetleg a társaikkal játszanának, kontroll nélkül ott ragadhatnak a képernyő előtt. John Hutton a Cincinnati Gyermekkórház orvosa és kutatója olyan három és öt év közötti gyerekek agyát vizsgálta MRI-vel, akik naponta egy óránál többet nézik a képernyőket. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt, náluk ugyanis az agy fehérállománya észrevehetően lassabban fejlődött. Ez azért fontos, mert a fehérállomány felelős a nyelvtanulás, az olvasás és a kognitiv képességek fejlődéséért. Egy másik vizsgálat pedig arról számol be, hogy pszichológusok megfigyelése alapján sokszor a figyelemzavaros gyerekeknél is erősen befolyásoló tényező a korlátlan tévézés.

 

shutterstock_479301136

 

Mikor és mennyit?

 

A korlátozás, a szabályok betartása minden nevelési elv alapja, és nincs ez másként a képernyő előtt eltöltött idővel kapcsolatban sem. Fontos, hogy minőségi tartalmat adjunk a gyerekek kezébe, és jelöljünk ki időszakokat a tévézéshez, vagyis más tevékenységekkel ne kapcsoljuk össze. Tehát evés közben, esti lefekvés előtt, nyugtatásra, vagy mikor egyedül hagyjuk őket, ne engedjük a korlátlan netezést vagy a tévézést. Miért is fontos ez? Egyrészt, ha szabályokat vezetünk be, akkor megelőzhetünk számos veszekedést, hiszen a gyerek tudja, mihez tartsa magát. Ha pozitív szokásokat alakítunk ki, például, hogy evés közben valóban az ételre és egymásra figyelünk, és nem egy ugráló figurára a képernyőn, akkor jobb lesz a gyerek emésztése is, és az étellel való kapcsolata is.

 

 shutterstock_561777481

 

 

 

Közösségi média kontra szülői példa

 

A másik veszélyforrás a közösségi média jelenléte. Nem kell túlmisztifikálni, szülőként tudomásul kell vennünk, hogy a gyerekeink ebben a világban szocializálódnak. Számukra egyre többször az online térben folyik a társasági élet, ott beszélik meg, hogy mi a lecke, ott barátkoznak. A szülőknek ez teljesen új, ismeretlen terep, és pont ezért nem is tudunk igazán azonosulni vele. A tiltás nem célravezető megoldás; de, ha határokat szabunk, szabályokat hozunk, és ellenőrizzük, hogy milyen appokat használ, milyen játékokkal játszhat, akkor kordában tudjuk tartani a folyamatot. A legfontosabb pedig, hogy mi magunk járjunk elől jó példával. Ha a gyerek azt látja, hogy anya vagy apa a „munkája miatt“ netezik evés közben, lefekvés előtt, beszélgetés alatt, akkor persze, hogy ő is utánozza a felnőttet. Nem viselkedhetünk álszentként a gyerek előtt, fontos, hogy tegyük le mi is a mobilunkat, szabályozzuk magunkat is! A jó példa mellett, fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, az online világ előnyeiről, és persze ártalmairól is. Készítsük fel, tanítsuk meg őket, hogy mi helyes az online térben, mire kell odafigyelni, és mit kell kerülni. Mindeközben erősíthetjük a szülő-gyerek kapcsolatot, és biztosíthatjuk a gyerekeket abban, hogy mellettük vagyunk.

 

Biztonságos médiahasználat

 

Az ország legnagyobb kisgyerekes családoknak szóló rendezvényén sok más hasznos információ mellett az okoseszközökről, valamint a biztonságos internethasználatról is szakértői tanácsokat hallhatsz. Gyertek el a KidExpóra, és keressétek fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság standját, ahol szakemberek segítenek abban, hogyan védjétek meg gyermekeiteket az online térben úgy, hogy ők közben biztonságosan, mégis élvezetesen használhassák a médiaeszközöket. Hasznos tanácsokat kaphattok arról, miként tölthettek le szűrőszoftvereket számítógépekre vagy okostelefonokra, illetve hogyan használjátok otthon a tévékészülék gyerekzár funkcióját. Standjukon játékos formában adják át nélkülözhetetlen tudásukat a gyerekeknek, legyen szó adatvédelemről vagy a hírközlési eszközök működésének szemléltetéséről.

 

Az élményekben gazdag családi hétvégére már nem kell sokat várni! A KidExpo november 22-24. között várja az érdeklődőket a Budapest Arénában. Érdemes alaposan körülnézni az események weboldalain, ahol a részletes helyszíni programok és hasznos látogatói tanácsok mellett nyereményjátékokat is találhatsz.

 

shutterstock_195101249

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása