Fel

Csillaglepte – különleges álomba ringató dalok

ringató

Csillaglepte – különleges álomba ringató dalok

Altatódalok, esti dallamok. Egyszerű énekek, vagy komoly operaáriák? Esetleg mindkettő? Csillaglepte címmel jelent meg egy új álomba ringató bölcsődalok válogatás, amelyben a dalok egy kicsit újra értelmezve szólalnak meg, operahangon és zongorakísérettel. Igazi csemege nemcsak felnőtteknek, hanem a kis apróságoknak is.

Álomba ringatás

Az altatódalok lényege, a meghittség, a kötődés, az anya gyerek közti kapcsolat. Altatódalok, amelyek anyáról lányra szállnak, édes dallamok, amelyek megnyugtatnak, álomba ringatnak. Már a legkisebbek is, ha a kezükbe adunk egy kis babát örömmel ringatják, dúdolgatnak nekik. Miért ne lehetne ezt néha másképp? Ezt gondolta Szmirnov Krisztina is, aki operaénekesként értelmezte és formálta át az altatódalok világát. S bevallom, nagyon meghatóan.

„Kisfiam, Samu megérkezésének öröme ihlette a Csillaglepte-álomba ringató bölcsődalainak megszületését.- meséli Szmirnov Krisztina.

Az altatás szertartásaként az édesanyák ösztönösen ringatják gyermekeiket és dúdolnak a babáiknak, és ezekkel a meghitt pillanatokkal az érintéssel, simogatással, énekléssel fejezzük ki, hogy úgy szeretjük Őket ahogy vannak.”

Zene bűvölete

Első hallgatás után egy kicsit megdöbbentem, hogy miért az opera nyelvén – ha lehet így fogalmazni – szólalnak meg ezek a dallamok. Ám, ahogy folyamatosan hallgattam egyre jobban belém ívódott a zene, a zongora hangja és persze az ének.

„A lemez puha, lágy, nyugodt hangulatával szeretnénk a bölcsődalokat és a verseket átadni a kisgyermekes családoknak az altatás szertartásához, hogy álomba ringassanak minden aludni vágyót. – folytatja Krisztina.

A lemezre legkedvesebb altatóink kerültek, közülük a legtöbbet még édesanyánktól hallottuk gyermekkorunkban. A dalok mellett ismert mondókákat, verseket hallhatunk, amelyeket gyerekek mondanak, ezzel is szerettük volna közelivé tenni a lemez tartalmát a gyermekek számára is.

Sok visszajelzést kapunk hogy az anyukáknak a lemez hallgatásával a dalok a fejükbe szállnak és örömmel éneklik az esti altatásnál.”

Tipegők világa

A lemez a Hétpettyes Gyermekvilág Alapítvány kiadásával valósult meg. Az alapítvány programja a gyermekek korai művészeti nevelését tekinti kiemelt feladatának. Legkedveltebb gyermekprogramuk a Tipegő, amely egy intim együttlét a zene, a mozgás és az érintés útján.

A Tipegő ölbeli játékok, éneklés és mozgás, sporteszközökkel, ritmushangszerekkel és közös alkotással a legkisebb gyermekeknek és szüleiknek. Pár hónapos kortól egészen az óvodába indulásig. A Tipegők világáról részleteket itt tudhatnak meg www.zsurok.hu.

A Csillaglepte album dalai a Dalok c. rovatunkban is meghallgathatóak!

Almásy Katalin

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása