Fel

Mosolyfakasztó futócipő

schirilla

Mosolyfakasztó futócipő

Immáron 11. alkalommal szelte keresztül országunk keleti régióját futócipőben Schirilla György. Idén több mint 300 km-es Miskolc–Jászberény-Budapest útvonalon, szeptember 1-9 között látogatott meg beteg gyermekeket, s futtatott meg egészségeseket. Schirilla György édesapjától örökölt szenvedélye az extrém sportok és az egészséges életmód iránt sokakat érint meg. A budapesti befutón, több százan futottak együtt.

 Extrém teljesítmény

”Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor egy egész napos futás után mosolygó, örvendező gyerekek köszöntenek egy település határában és kötik fel a kopjafára az együttérzést, együtt éles szimbólumát jelző szalagot” mesél élményeiről Schirilla György. Bár már több mint egy hete véget ért extrém maratoni futása, mely során 6 megyét és 43 települést érintett, Schirilla György mindennapjait még mindig az élmények feldolgozása, elmesélése tölti ki. „Természetesen a napi 40-50 km-es futás közben felmerül, hogy miért is csinálom ezt. Szélben esőben, extrém időjárási körülmények között sem adhatom fel. De a mosolygó gyermekarcok, vagy idén az az őrbottyáni 9 éves kislány, aki 15 kilométert futott velem, vagy az a roma kislány, aki vásáros édesapjának bumerángjait küldte a beteg gyerekeknek, mindig új erőt ad.”

 

Bethesda korház

Schirilla György minden évben beteg gyerekekért, egy-egy kórházért, vagy valamilyen betegségben szenvedő gyerekcsoportért fut. Tette ezt már többek között cukorbeteg, szívbeteg gyermekekért is. Idén a budapesti Bethesda korház égési sérülteket kezelő osztályáért futott. Erre a nemzetközileg is elismert osztályra országhatárainkon túlról is hoznak súlyosan sérült gyermekeket. „Egyik kislányom cukorbeteg, az ő doktornője kicsit dorgálóan nézett rám, mikor megtudta, hogy nem értük futok. Bár pár éve már futottam cukorbeteg gyerekekért, most ígéretet tettem, hogy jövőre ők következnek” – folytatja Schirilla György. Mivel az extrém sportokat kedvelő sportoló idén futott 11. alkalommal, az útvonalválasztás is egyre nehezebb. Már keresztül-kasul futotta kis hazánkat, de még mindig törekszik arra, hogy Magyarország legtávolabbi szegleteibe is eljusson.

Futás az egészségért

Schirilla György ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy futásainak nem csak az a célja, hogy mosolyt fakasszon a beteg gyerekek arcára. Az egészséges gyerekeket is meg kívánja mozgatni, felhívni a sport, az egészséges élet fontosságára mind a gyermekek, mind a szüleik figyelmét. ”Az egészséges gyerekeket arra kérem, hogy fussanak velem együtt az érintett településeken. A betegeket meg én magam látogatom meg a korházakban, gyermekintézményekben. Minden kis beteg kap egy emléklapot tőlem. De öröm ez az egészséges gyermekeknek is. Idén több mint 3600-an futottak velem. S örömmel mondhatom, hogy a futók 85%-a gyermek volt” – meséli a sportoló.

„Esténként a helyi iskolákban, óvodákban tartottam előadást Változz meg szeretetből címmel. Ez könyvem címe is. A futásban és az előadásokon résztvevő gyerekek mindenhol saját készítésű rajzokat, alkotásokat küldtek a Bethesda korházban fekvő beteg gyerekeknek” – mesél Schirilla György.

Ide a kórházba került az a kopjafa is, amit a futás végén már 50 szalag díszített, jelképezve a meglátogatott településeket és az egymás iránt érzett szeretetet.

Szûcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása