Fel

Tippentő és Bábos Torna a Kerekítő palettáján

kerekítő

Tippentő és Bábos Torna a Kerekítő palettáján

A Kerekítőről eddig az ölbeli játékklubok juthattak eszünkbe. Ősztől már a Kerekítő Tippentővel és Kerekítő Bábos Tornával is ismeretséget köthetnek a kisgyermekes családok. A játékok mellett megismerkedhetnek Kerekítő Manóval, illetve a foglalkozásokhoz kapcsolódó könyv is segítséget nyújt a szülőknek, hogy otthon ugyanúgy folytathassák a játékot.

Tippentő és Torna

A Tippentő különlegessége, hogy a mondókázáson és éneklésen túl kötetlen módon ismerkedhetnek a babák, kisgyermekek és szüleik a magyar népzene és néptánc világával. A picik anyukájuk ölében ringatózva, a nagyobbacskák mellettük tipegve, a felnőttektől ellesve nőhetnek bele népzenei hagyományainkba. A fővárosban két helyen (a Fővárosi- és a Budavári Művelődési házban), vidéken egy helyen indul a kezdeményezés.

Bábos Tornát is több helyen tartanak a jövőben a fővárosban és vidéken. Ezek az alkalmak Kerekítő Manó rövid, korosztályhoz illő bábos jeleneteivel, mindennapi életébe való betekintésével kezdődnek és tornaszeres játéktérrel zárulnak. Az ölbeli játékok ennek is kihagyhatatlan része. Érdekessége még a mozgásos foglalkozásnak, hogy mondóka- és dalanyaga kilencven százalékban népi eredetű.

Kerekítő Manó

Hogy ki is Kerekítő Manó? Hát az a bukfencező, huncut manócska, aki a Kerekítő mondókás könyvek lapjain bujkál (az első kötet elnyerte a Szép Magyar Könyv 2010. díjat, a második kötet hamarosan kapható a boltokban). Kerekítő Manó bábként idén debütál, jövőre pedig egy óvodásoknak szóló mesekönyvbe is bebújik. A legkisebbek már idén ismerkedhetnek Vele és társával, Kacska Macskával.

Kerekítő Foglalkozás

A Kerekítő foglalkozásokon ölbeli játékok, népköltések, népdalok és élő hangszerjáték nyomán születik meg a játék öröme. A lényeg a játékosság, mely nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatot mélyíti, hanem a gyermekekkel együtt töltött mindennapok nehezebb helyzeteiben is segítségünkre lehet a későbbiek során is. Az összenevetések ráadásul az elfogadó szeretetet és intimitást is magukban rejtik.

„Ebben az életkorban és később is, – egészen iskolás korig – az egészségesen fejlődő gyerekeknek nincs szükségük semmilyen fejlesztésre, tanításra- vallja J. Kovács Judit, drámapedagógus, a program gazdája. – A gyermekek felé nem támasztunk elvárásokat, a kicsik az életkoruk, vérmérsékletük és pillanatnyi kedvük szerint vesznek részt vagy válnak figyelőivé, mind az ölbeli- és a nagymozgásos játékoknak. Nincsenek feladatok, csak szabad felderítése a terepnek, és kötetlen együtt mocorgás, egy- egy mozgásos játékötlet nyomán! A kicsik ösztönös utánzási vágyára építenek. Valaki teljes bedobással, van, aki szemlélődéssel van jelen.” Észrevétlen töltődnek a szeretet- és ismeret tankok.

Úgy tartják, hogy amit gyermekünk batyujába rejtünk az élet első éveiben (mosoly, érintés, ölelés, mondókák, énekek) egy életre kíséri őket. A kezdeményezés játékvezetői azt kívánják, hogy a szülők batyujában mindig legyen elég útravaló, lelki táplálék, hamuban sült szeretet.

Ebben segít a Kerekítő, palettájukról csemegézhetnek az érdeklődő kisgyermekes családok és pedagógusok: www.kerekito.hu.

Október 9-ei Módszertani tanfolyamra várják szép hangú óvódapedagógusok, énektanárok, gondozónők, néptáncoktatók, és kisgyermekekkel foglalkozó testnevelők jelentkezését a Kerekítő Tippentő, Kerekítő Torna, Kerekítő Bábos Torna és Kerekítő Mondókás Móka vezetéséhez.

Jelentkezés: info@kerekito.hu címen, információ: www.kerekito.hu

(x)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása