Fel

Csöpörke, duttyán és Mátyás király palástja

repülős

Csöpörke, duttyán és Mátyás király palástja

 

Magyarország legrégebbi ülőszékét és a Mátyás király palástjából készült miseruhát is megcsodálhatják Szegeden, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vendégei az idei Havas Boldogasszony nagybúcsún augusztus 3-án és 4-én. A különleges tárlatvezetéseken résztvevők emellett megismerkedhetnek a búcsújárási népszokásokkal, és azt is megtudhatják, mi az a csöpörke vagy éppen a duttyán.

 kotar01

Az idei Havas Boldogasszony nagybúcsút egyedi tárlatvezetésekkel színesíti a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, augusztus első hétvégéjén. A Szent Péter ispotálytemplom köveiből álló kőtár mellett a látogatók megismerhetik Magyarország legrégebbi székét, Marchiai Szent Jakab ülőbútorát, valamint a Mátyás király palástjából készült miseruhát is.

 

Marchiai Szent Jakab_uloszek

A látogatók megismerhetik a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat, fotók segítségével „repülhetnek vissza” az óriási tömegeket megmozgató Havas Boldogasszony búcsú múltjába. Emellett a hűs vetítőteremben a ferencesek mindennapjait bemutató filmeket láthatnak egész nap.

 

A Havas Boldogasszony ünnep a legenda szerint a 4. századra nyúlik vissza, amikor egy olasz kereskedő és felesége templomot kívánt építtetni Rómában Szűz Máriának, aki megjelent álmukban: a Szent Szűz tudtukra adta, hogy azon a helyen emeljék a bazilikát, amit másnap hó fog borítani. Így felépült a templom a Havas Boldogasszony tiszteletére Rómában, majd 1503-ban Alsóvároson is: ekkor szentelték fel a templomot és a hozzá tartozó ferences kolostort Szegeden. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, elszármazott családok találkozási helyévé vált.

Az idei Havas Boldogasszony búcsú tárlatvezetései minden egész órában indulnak 10 és 19 óra között.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása